Camera Deputatilor a adoptat, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal
Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta în Codul Penal.
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere în plen.
De altfel, Comisia juridica a întocmit raportul luni seara, în aceeasi sedinta controversata în care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
Conform raportului, obtinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta în Codul Penal.
Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca „prin «functionar public» se întelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestita, o însarcinare de orice natura, retribuita sau nu, în serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (autoritati, institutii publice, persoane juridice de interes public – n.r.)”. De asemenea, „prin «functionar» se întelege persoana mentionata în alin. 1, precum si orice salariat care exercita o însarcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevazute în acel alineat”.
Comisia juridica a introdus un nou alineat potrivit caruia: „Sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele României, deputatii si senatorii, precum si persoanele care îsi desfasoara activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispozitiile legilor speciale în baza carora îsi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat”.
Conform raportului, la sedinta comisiei au fost prezenti 22 de deputati, din totalul de 27 membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 4 abtineri.
Proiectul nu a fost dezbatut în plen, fiind trecut direct la vot final.
Astfel, raportul propus de Comisia juridica a fost adoptat cu 240 voturi „pentru”, 57 de voturi „împotriva” si 4 abtineri.
Camera Deputatilor este forul decizional la acest proiect. Ioana Câmpean, Catalin Lupasteanu, Alina Novaceanu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!