Astazi se sabatoreste Ziua internationala a drepturilor omului

 

Ziua internationala a drepturilor omului este marcata în întreaga lume la 10 decembrie.

oameni pe stradaSfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a adus în atentia liderilor lumii si problematica respectarii drepturilor omului. Organizatia înfiintata în cadrul conferintei de la San Francisco din 1945, ONU, a avut de la început printre atributii respectarea drepturilor omului, în paralel cu mentinerea securitatii si pacii la nivel international.

La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, prin Rezolutia nr. 217 A (III). Declaratia stipuleaza ca toti oamenii s-au nascut cu drepturi egale si inalienabile si cu libertati fundamentale. Ulterior, Declaratia a fost completata cu: Conventia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala (1965), Conventia Internationala asupra Drepturilor Politice si Civile (1966), Conventia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Conventia Împotriva Torturii (1984), Conventia Împotriva Apartheid-ului (1985), Conventia Drepturilor Copilului (1989) etc.

În baza rezolutiei 423 (V) din 1950, Adunarea Generala a ONU a invitat toate statele si organizatiile interesate sa sarbatoreasca ziua de 10 decembrie drept „Ziua internationala a drepturilor omului”, pentru promovarea, recunoasterea si respectarea efectiva a drepturilor si libertatilor omului.

Natiunile Unite si guvernele statelor membre organizeaza diferite manifestari dedicate acestei zile. Tema Zilei internationale a drepturilor omului din anul 2013 este ’20 de ani de munca pentru Drepturile Voastre’. Este vorba de marcarea a 20 de ani de când, în cadrul Conferintei mondiale privind drepturile omului, desfasurata la Viena, Adunarea Generala a decis crearea postului de Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, prin Rezolutia 48/141 din 20 decembrie 1993. Potrivit acestei rezolutii, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului este functionarul ONU care poarta raspunderea principala pentru activitatile organizatiei în domeniul drepturilor omului, subordonat Secretarului general. Printre sarcinile sale, se numara aceea de a juca un rol activ atât în vederea realizarii depline a tuturor drepturilor omului, cât si a prevenirii încalcarilor aduse acestora, prin asigurarea unui echilibru între promovarea drepturilor omului si principiul suveranitatii statelor.

Cu acest prilej, Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, împreuna cu Institutul Român pentru Drepturile Omului organizeaza, la Palatul Parlamentului, simpozionul cu participare internationala ’20 de ani de munca pentru Drepturile Voastre’.

La fiecare cinci ani, Organizatia Natiunilor Unite ofera Premiul privind activitatea în domeniul drepturilor omului. În 2003, cei care au primit aceasta distinctie au fost reprezentantul special al ONU ucis în Irak, Sergio Vieira de Mello, directorul executiv al Miscarii populare pentru Educarea Drepturilor Omului, Shulamith Koenig, presedintele Federatiei Persoanelor cu Dizabilitati din China, Deng Pufang, precum si alte trei organizatii non-guvernamentale din Iordania, Argentina si Africa.

În 2008, Organizatia Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a premiat sase persoane, printre care Louise Arbour (Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, 2004-2008), Benazir Bhutto (postum, prim-ministru al Pakistanului, 1988-1993) si organizatia ‘Human Rights Watch’.(Documentare – Horia Plugaru), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie