Sanatatea anului 2013, intre ghinion si neputinta

 

2013 a fost proclamat, înca din primele luni, anul reformei si al schimbarilor majore în Sanatate. „Reforma în Sanatate nu mai poate fi amânata. Anul 2013 va fi anul schimbarilor radicale”, declara ministrul Sanatatii, în luna martie.

spital coridorPer total, s-au facut câteva schimbari. Nu se poate însa vorbi de schimbari „radicale”. În afara de reteta electronica, de rezolvarea problemei platilor întârziate si de câteva proiecte legislative, aflate în dezbatere publica, mare lucru nu s-a schimbat.

Finantarea insuficienta a sistemului este în continuare o problema. Majorarea bugetului pe 2014 este tot nesigura. Medicamente ieftine nu avem. Companiile se plâng în continuare ca sunt slabite, nici mediul de afaceri nu a devenit predictibil, iar suprareglementarile pe anumite sectoare continua sa fie o problema. Nu avem nici pâna acum card de sanatate si nici dosarul electronic. La toate acestea, se mai adauga problema salariilor medicilor, care înca nu s-a rezolvat, desi autoritatile au reusit sa evite o greva generala.

„Nu a existat nicio reforma, nicio strategie, nicio schimbare”, a declarat Dragos Damian, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), pentru Curierul National.

Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a afirmat, pentru Curierul National, ca în 2013 s-au facut câtiva pasi din punct de vedere legislativ, dar nu asa cum s-a promis sau cum ar fi avut nevoie sistemul de Sanatate.

Si Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Române a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), ne-a spus ca nu prea s-au luat masuri în acest an. „Din pacate nu a fost anul reformei în sensul în care ne asteptam”, a declarat acesta, pentru Curierul National, explicând ca multe probleme au ramas aceleasi, desi sperantele au fost mari.

Vasile Barbu ne-a explicat ca masurile anuntate la începutul anului erau însa nepopuliste si nu se astepta nimeni sa se realizeze asa de multe schimbari cum se promitea.

„Exista proiecte legislative în dezbatere publica care reprezinta schimbari importante pentru anumite segmente ale sistemului. Mai dureaza pâna se mai schimba sistemul, dar trebuie ca aceste reglementari sa fie coerente”, a continuat presedintele ANPP.

Conform lui, nu s-a facut cât ar fi avut nevoie sistemul. „Ne asteptam ca Ministerul Sanatatii si institutiile aferente sa fie reorganizate pentru ca structura acestor institutii nu permite mai multe schimbari, desi exista deschidere si initiativa”, a afirmat Vasile Barbu, pentru Curierul National.

Aceleasi trei mari probleme

Dragos Damian a afirmat ca la fel ca în 2012 si la finele acestui an sistemul de Sanatate din România se confrunta cu aceleasi trei mari probleme. „Subfinantarea, fraudele si lipsa unui plan de parcurs, a unei strategii – acestea sunt cele mai mari probleme din Sanatate. Ca si anul trecut”, a afirmat acesta.
Presedintele APMGR ne-a mai explicat ca cel care a vrut sa realizeze o strategie, o foaie de parcurs a fost tot ministrul Eugen Nicolaescu, în mandatul anterior, însa planul sau a fost criticat din toate partile. „Nu stim daca era un plan bun sau nu, dar era un punct zero, un punct de plecare”, a continuat presedintele APMGR.
Principala problema este ca fiecare ministru când a venit la putere a schimbat la 180 de grade strategia, neexistând o continuitate a masurilor luate. „În Sanatate, daca nu se urmareste un proiect de reforma pe termen lung, macar pâna în 2018-2020, se va ajunge din nou la problemele din anii trecuti”, a mai spus Dragos Damian.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie