Impozitarea castigurilor din pariuri si jocuri de noroc ar putea fi elimintata – Proiect de lege

 

Veniturile obtinute de persoanele fizice  ca urmare a participarii la jocuri de noroc de tip: slot-machine, videoloterie, pariuri în cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocuri caracteristice activitatii  cazinourilor precum  si celor caracteristice activitatii cluburilor de  poker, nu vor mai fi impozitate, prevede un proiect ordonanta de urgenta a Guvernului obtinut de Curierul National.

jocuri de norocAvând în vedere dificultatile întâmpinate în aplicarea reglementarilor actuale referitoare la determinarea câstigului obtinut de fiecare participant  persoana fizica la anumite tipuri de jocuri de noroc se propune eliminarea  din sfera impozabila a veniturilor realizate din aceste tipuri de jocuri de noroc, se arata în nota de fundamentare a documentului.

Potrivit sursei citate, “Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a  identificat o serie de neajunsuri în aplicarea prevederilor fiscale  în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participarii la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat ca este dificila determinarea venitului obtinut de participant, de la acelasi platitor sau organizator de jocuri de noroc pentru anumite tipuri de joc: slot-machine, videoloterie, pariuri în cota fixa, jocuri de noroc on – line,  jocurile specifice cazinourilor si cluburilor de poker”. Având în vedere dificultatile întâmpinate în aplicarea reglementarilor actuale se propune eliminarea  din sfera impozabila a veniturilor realizate din  tipurile de jocuri mai sus mentionate.

Pariurile si jocurile online nu vor fi licentiate, dar vor fi licentiate

Propunerea privind neimpozitarea veniturilor realizate din participarea la anumite tipuri de jocuri de noroc va fi aplicabila si în cazul celor realizate din jocuri de noroc on-line ce vor fi licentiate în România în perioada urmatoare. Precizam ca, pâna la acest moment, statul român nu a eliberat nici o licenta sau autorizatie de functionare pentru nici un organizator de jocuri de noroc on-line, se arata în nota de fundamentare a OUG.

Potrivit documentului obtinut de Curierul National, “eventualele diminuari ale veniturilor bugetare rezultate din aplicarea reglementarii propuse urmeaza a fi compensate cu încasarile provenite din modificarea taxelor prevazute de legislatia în materie pentru desfasurarea activitatii în domeniul jocurilor de noroc, legislatie ce urmeaza a fi aplicata odata cu intrarea in vigoare a prezentei ordonante”.

Impactul financiar asupra bugetului de stat estimat ca urmare a aplicarii  proiectului de modificare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare este de + 34,2 mil.lei

De ce s-a renuntat la impozit

Realizatorii proiectului prezinta si câteva situatii concrete în care sunt constate dificultati în aplicarea prevederilor fiscale, respectiv în determinarea câstigului la nivelul fiecarui participant  si implicit a impozitului aferent.

Astfel, o prima situatie întâlnita în practica se refera la jocurile de tip slot-machine. Prin natura sa, jocul de tip slot-machine presupune o activitate de scurta durata, repetata chiar de mai multe ori pe zi, de multe ori concomitent la mai multe aparate, ori în mai multe locatii, cu diverse câstiguri, astfel încât  jucatorului nu i se poate  determina câstigul.

În ceea ce priveste jocul de videoloterie (Video Lotery Terminal -VLT) Executivul propune eliminarea  din sfera impozabila a câstigurilor de la acest tip de joc deoarece mentinerea acestui impozit genereaza o situatie de concurenta neloiala între organizatorii de jocuri tip slot-machine  si  loteria nationala care opereaza jocul de videoloterie (VLT).

În ceea ce priveste pariurile în cota fixa propunem eliminarea din sfera impozabila a câstigurilor de la acest tip de joc deoarece mentinerea acestui impozit genereaza o situatie de concurenta neloiala între organizatorii de jocuri traditionali (land base) si cei care vor opera pariuri în cota fixa on-line.

Aceleasi dificultati în determinarea câstigurilor realizate de participantii la tipurile de jocuri mentionate anterior  au fost identificate si în cazul celor obtinute de persoanele fizice din jocurile de noroc caracteristice activitatii cazinourilor precum  si  celor caracteristice activitatii cluburilor de poker.

Ce modificare face OUG în Codul Fiscal:

Art. I. – Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1.La articolul 75, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

„(3) Nu sunt impozabile veniturile realizate de catre persoanele fizice  ca urmare a participarii la jocuri de noroc de tip: slot-machine, videoloterie(VLT), pariuri în cota fixa, jocuri de noroc on-line, jocuri caracteristice activitatii  cazinourilor precum  si celor caracteristice activitatii cluburilor de  poker.”

curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie