Chevron si-a reluat lucrarile in zona Silistea-Pungesti

 

Compania Chevron a anuntat, duminica, faptul ca a reluat lucrarile în zona Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce, în cursul zilei de sâmbata, activitatea a fost suspendata din cauza protestelor violente din zona.

ChevronLa mai putin de 24 de ore de la întreruperea activitatii, compania Chevron si-a reluat activitatea pe suprafata pe care o detine în concesiune în localitatea Silistea-Pungesti, într-o prima faza lucrându-se la reîngradirea celor 20.000 metri patrati de teren, dupa ce, cu o zi în urma, manifestantii care se opun explorarii si exploatarii gazelor de sist au distrus în întregime gardul împrejmuitor.

„Chevron poate confirma ca si-a reluat operatiunile în perimetrul Silistea din comuna Pungesti, judetul Vaslui. Compania intentioneaza sa realizeze exclusiv activitati de explorare folosind tehnologii conventionale EV-2 conform permiselor pe care le-a obtinut la începutul lunii octombrie. Respectam dreptul persoanelor de a-si exprima opiniile, însa credem ca acesta trebuie exercitat în limitele legii”, se arata în comunicatul oficial transmis catre corespondentul MEDIAFAX, duminica, de catre societatea Chevron România.

Compania Chevron si-a suspendat activitatea sâmbata la prânz, dupa ce zeci de protestatari au intrat pe terenul companiei si au darâmat gardul împrejmuitor în proportie de 90 la suta.

În urma incidentelor, compania petroliera a facut reclamatie la Politie prin care solicita declansarea unei anchete si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate.

Fortele de ordine au format filtre pe drumul judetean Vaslui-Gârceni, fiind legitimate toate persoanele care circula în zona.

Circa 400 de persoane au declansat, sâmbata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, fata de intentia Chevron de a amplasa în zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata în concesiune de catre Chevron.

Manifestantii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: „Jandermeria apara hotia”, „Jos Guvernul”, „Tradatorii”, „Murim, luptam, Pungestiul aparam”.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns în poarta suprafetei îngradite, detinuta de catre Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere si aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de catre Chevron. Oamenii au început sa traga de gardurile împrejmuitoare reusind sa le darâme aproape în totalitate.

Initial, protestul a fost pasnic, însa a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început sa arunce cu pietre în camioanele companiei Chevron si sa darâme gardurile proprietatii acesteia.

Luni, Chevron a început lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti, ziua fiind marcata de proteste ale localnicilor, care au încercat sa împiedice accesul utilajelor companiei, si incidente între acestia si jandarmi.

În 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea în judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist în România, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului în perimetrul de la Silistea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat si în 16 octombrie în zona localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, unde compania Chevorn intentioneaza sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist în judetul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judetean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petroliera sa patrunda în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. Dupa protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi si un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat si pe timpul noptii, zona fiind numita „tabara de rezistenta de la Pungesti”.

Ulterior, reprezentantii companiei Chevron si-au retras specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina în zona.  Teodor Istrate, Andreea Unturica, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie