Adrian Sarbu urca in topul bogatilor

 

În timp ce grupul CME care detine PRO TV are o situatie tot mai incerta, Adrian Sârbu urca tot mai sus în topul bogatilor. Conform ultimei editii a Top 300 Capital, mogulul de la PRO TV are o avere estimata la 110 milioane de euro si a urcat pe locul 40 în clasamentul bogatilor români.

adrian-sarbuCel mai influent om al mass-media din România ultimilor 20 ani, Adrian Sârbu, a avut un an 2012 total dezastruos la conducerea grupului media CME.

Practic, cu Sârbu CEO, grupul CME, din care face parte si Pro TV, a încheiat 2012 cu o pierdere de 546 mil. dolari, de trei ori mai mare decât în anul anterior, pe fondul scaderii veniturilor cu mai mult de 10%. Înca dinaintea publicarii acestor rezultate negative, în februarie 2013, tot mai multe voci semnalau cumva apropierea sfârsitului domniei lui Sârbu peste imperiul CME.

Dupa 7 luni, în august 2013, aceasta prezicere s-a adeverit, Sârbu prezentându-si oficial demisia, desi se vorbeste ca, de fapt, a fost demis. Mandatul tocmai îi fusese prelungit pâna în 2016, iar, potrivit contractului, salariul de baza fusese stabilit la 1,8 mil. dolari anual.

Potrivit unei clauze din contract, Sârbu ar fi urmat sa primeasca 3,6 mil. dolari în cazul întreruperii mandatului înainte de 2016. Pe lânga averea strânsa de-a lungul timpului, veniturile anuale ale lui Adrian Sârbu erau compuse din salariul de baza si diverse bonusuri de performanta calitativa (mentinerea posturilor detinute pe pozitia de lideri de piata în tarile în care este prezenta CME, de exemplu) si cantitativa (atingerea anumitor tinte financiare si de vânzari), dar si din anumite prime pentru performante deosebite.

Astfel, pe fondul rezultatelor din 2012, veniturile lui Sârbu au atins un minim al ultimilor ani – 2 mil. dolari fata de 3,7 mil. dolari în 2011. Exact înainte de a-si prezenta demisia, Sârbu a facut o mutare fara precedent pe piata media din România, scotând postul Pro TV din lista canalelor must-carry (canalele distribuite gratuit de cablisti). Pe lânga veniturile din functia de manager, Sârbu are venituri si din detinerile sale. Controleaza 2,2% din Media Pro Pictures, dar cea mai importanta afacere a sa (în proportie de 87%) este Alleria Management Company, care controleaza 50% din Mediafax Group. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie