Drepturile persoanelor care efectueaza operatiuni de schimb valutar
Serviciile de schimb valutar oferite de casele de schimb valutar presupun anumite drepturi pentru consumatori si obligatii pentru operatorii economici. Astfel, consumatorii au dreptul sa fie corect, complet si precis informati asupra cursurilor de schimb, dar si sa primeasca un anumit document, inainte de efectuarea operatiunii valutare.
Persoanele care vor sa efectueze o operatiune de schimb valutar au dreptul sa fie informate de catre casele de schimb valutar asupra cursurilor de schimb valutar, atat pentru operatiunile de vanzare, cat si pentru operatiunile de cumparare de valuta, prin afisare la loc vizibil, in interiorul si in exteriorul casei, se precizeaza in Ordinul ANPC nr. 632/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii care desfasoara acivitati de schimb valutar, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 886 din 17 decembrie 2009.
Mai exact, in exteriorul casei de schimb valutar, cursurile pentru operatiunile de vanzare si de cumparare trebuie sa fie inscrise pe un suport sau panou unic, intr-o culoare contrastanta fata de culoarea de fond a panoului.
Atentie! Afisarea altor informatii pe suportul sau panoul unic ori afisarea altor panouri ce fac referire la cursuri de schimb valutar este interzisa.
In interiorul casei de schimb valutar, cursurile pentru operatiunile de vanzare si de cumparare trebuie sa fie inscrise pe un suport unic, pagina format A4 si trebuie redactate intr-o forma neechivoca, usor de citit si fara sa induca in eroare consumatorii. Pe acest suport este interzisa afisarea altor informatii.
Spre deosebire de suportul care trebuie afisat in exteriorul casei de schimb valutar, cel din interior trebuie sa fie monocolor, fara degradeuri ori alte insemne grafice sau culori.
De asemenea, informatiile afisate in interiorul casei de schimb valutar trebuie sa fie identice ca valoare si exprimare cu cele afisate in exteriorul acesteia.
Potrivit ordinului ANPC, cursurile de schimb valutar afisate trebuie sa includa comisioanele practicate de casa de schimb, in cazul in care acestea exista.
Acelasi document mai prevede ca persoanele care apeleaza la serviciile de schimb valutar au dreptul sa fie informate in mod corect, complet si precis asupra cursurilor de schimb valutar.
In plus, inainte de a realiza schimbul valutar, adica pana sa primeasca banii care i se cuvin in urma operatiunii, consumatorii trebuie sa primeasca de la casa de schimb valutar un formular de acceptare a tranzactiei. Acest document trebuie sa cuprinda cursul practicat si suma care urmeaza a fi inmanata consumatorilor, se precizeaza in documentul citat.
Documentul trebuie semnat de ambele parti, astfel incat consumatorul sa aiba posibilitatea de a face o alegere rationala.
Totodata, formularul de acceptare a tranzactiei, care trebuie pus la dispozitia consumatorului inainte de efectuarea tranzactiei, va fi intocmit atat in limba romana, cat si in limba engleza, in doua exemplare, un exemplar pentru consumator, iar celalalt pentru operatorul economic.
In cazul in care consumatorul constanta neconcordante intre cursul valutar afisat si cel mentionat in formularul de acceptare a tranzactiei sau pe bonul fiscal, acesta are dreptul de a solicita, in scris, in cel mult 24 de ore, anularea tranzactiei. Elena Voinea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!