Unde schiaza romanii iarna aceasta?

 

De la vacante la schi în statiunile montane locale la cele din Bulgaria, Austria sau Franta, oferta agentiilor de turism este foarte bogata când vine vorba de sporturi de iarna. Daca domeniul de schi din România ofera doar 136 de kilometri de pârtie, cel austriac pune la dispozitia împatimitilor de schi mii de kilometri de pârtie, la fel ca si cel francez, ceea ce îi atrage pe unii români în statiunile montane din strainatate. Cel putin 300 de români pleaca din Cluj cu masina la schi în Kaprun (Austria).

Ski Austria„Avem deja înscrisi pe lista 300-350 de români care vor pleca la schi în sta­tiunea Kaprun (Austria) în perioada 30 noiem­brie – 5 decembrie, când se organizeaza zilele de schi ale românilor- Romanian Ski Days“, a spus Paula Fratean, agent de tu­rism la agentia Sfara Tours din Cluj-Napo­ca. Ea a mai spus ca numarul este similar cu cel de anul trecut.

Pretul pentru patru nopti de cazare în­tr-un apartament cu chicineta în Kaprun, cu ski pass inclus pentru trei zile, în­cepe de la 195 de euro de persoana, potrivit acesteia.

Statiunea Kaprun, cu 3.000 de locui­tori, este amplasata la 80 de kilometri în sudul orasului Salzburg, aproape de ghe­tarul Kitszteinhorn.

În total, Sfara Tours trimite peste 1.000 de români la schi în strainatate.

„Majoritatea românilor aleg Austria pentru ca este mai aproape de România fata de Franta si pot ajunge mai usor cu masina personala“, a spus ea.

Austria conduce detasat în topul pre­ferintelor pasionatilor de schi. Sezonul de vârf pentru schi este perioada sarba­to­rilor de iarna (Craciun si Revelion), pre­cum si ianuarie si februarie.

Peste juma­ta­te din numarul total al turistilor români care viziteaza anual Austria aleg aceasta ta­ra pentru schi.  Unii merg sa învete sa schie­ze, austriecii având de exemplu doar în zona Tirol peste 200 de scoli de schi si 7.000 de instructori de schi.

În Austria cei mai multi români ajung cu masina. Se poate iesi din tara pe la Arad (vama Nadlac) sau pe la Oradea (vama Bors). Se traverseaza Ungaria pe autostrada si se intra în Austria pe la vama Nickelsdorf, de aici se poate merge spre Viena si pe autostrada se ajunge direct în Salzburg. Se plateste vignieta atât în Ungaria, cât si în Austria.

Buget mediu de 450 de euro de persoana

„Cele mai multe cereri pentru vacante la schi în strainatate sunt pentru Austria si Bulgaria. Prin agentia noastra se cauta Innsbruck, iar în Bulgaria sunt cerute statiunile Bansko si Borovets. Cei mai multi români cumpara doar cazare, la hoteluri de trei – patru stele“, a spus Liliana Surucianu, director de marketing de la agentia de turism Travel Biz. Bugetul mediu alocat de români pentru vacantele la schi este de 450 euro de persoana pentru  un sejur cu sapte nopti de cazare cu mic dejun inclus, potrivit Travel Biz. „Am vândut aproximativ 100 de pachete la schi având ca destinatie Austria, mai putin cu aproximativ 20% fata de anul trecut.“

Românii au petrecut 830.000 de nopti în perioada noiembrie 2012  -aprilie 2013 în Austria, iar anul acesta se estimeaza acelasi numar.

Cea mai cautata destinatie de schi a fost Soelden, cu circa 20.000 de înnoptari în­registrate de ro­mâni, urmata de Kaprun cu 19.316 înnoptari si de Neustift in Stubai cu 11.790 de înnoptari, potrivit Oficiului National de Turism al Austriei.

Locul cinci în acest clasament îl ocupa Innsbruck cu circa 6.700 de înnoptari ale ro­mânilor. Austria atrage anual peste 20 de milioane de vizitatori straini, din care aproximativ 150.000 sunt români.

Investitiile austriece în infra­struc­tura de schi se ridica la sute de milioane de euro, în Austria sunt peste 20.000 de kilometri de pârtie.

„Suntem multumiti daca vom avea în acest sezon de iarna acelasi numar de turisti români ca în sezonul anterior.  Austria are un buget de 50 de milioane de euro pentru promo­va­rea în strainatate prin cele 21 de oficii“, a spus Gabriele Lenger, sefa Ofi­ciului National de Turism al Austriei la Bucuresti.

Ea a mai precizat ca tarifele la cazare în Austria nu au crescut, ci doar cele la ski pass, cu 3%, si ca Austria ofera un mix de pârtii de schi, hoteluri cu centre spa si zone cu centre de shop­ping pentru turisti.

Cu masina, durata calatoriei dus din România în Austria se ridica la 10-15 ore. Distanta depaseste 1.000 de kilometri, ceea ce înseamna ca pentru un drum dus-întors bugetul alocat pentru benzina se ridica la 190 de euro. La acest tarif se adauga si costul cu vignieta si costul pentru a circula pe autostrada în Austria.

Citeste articolul integral pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie