Ministrul Justitiei dupa discutiile cu comisarul european pentru justitie: Viitorul raport MCV trebuie sa revina la o formula tehnica, cu mai putine referiri politice
Viitorul raport MCV trebuie sa revina la o formula tehnica si sa contina mai putine referiri politice, mai ales în contextul în care anul viitor urmeaza doua cicluri electorale atât în Europa cât si la nivel national, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul unor discutii cu Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, cetatenie si drepturi fundamentale.
Potrivit acestuia, exista alte mecanisme care pot contine într-o mai mare masura aprecieri de ordin politic.
„Este extrem de important pentru noi ca viitorul raport sa revina la o formula tehnica si sa contina mai putine referiri politice sau deloc, pentru ca exista mecanisme de alta natura în care pot fi facute alte aprecieri decât ceea ce ne-am angajat ca stat la începutul acestui parteneriat MCV. (…) Este extrem de important, credem noi, sa nu duplicam în MCV proceduri care se regasesc în alte mecanisme europene. Nu e nevoie sa fim evaluati de doua trei ori pe lucruri care se pot face în alte proceduri agreate de toata lumea. Evident, ne trebuie aceeasi masura pentru toate statele membre în cadrul unui proiect comun. Este în continuare evident ca în viitorul raport trebuie sa gasim solutii tehnice la problemele tehnice proiectate în cadrul Mecanismului, gândite în cadrul Mecanismului si sa nu gasim raspunsuri politice în cadrul MCV-ului”, a declarat ministrul Cazanciuc într-o conferinta de presa.
El a insistat ca este extrem de important ca viitorul document sa ramâna strict în cadrul initial, ca document tehnic.
„Nu trebuie sa gasim raspunsuri politice la eventualele probleme tehnice evidentiate în cadrul MCV. Nu cred ca se va întâmpla acest lucru, din discutiile de pâna acum”, a adaugat el. „Tocmai asta a fost rugamintea noastra – sa ramânem în cadru tehnic, sa nu facem o discutie politica, pentru ca (…) nu credem ca putem sprijini sistemul judiciar din România, din contra, îl aducem în atentia publicului din cadrul politic care, evident, va fi marcat anul viitor de doua cicluri electorale, atât nivel european cât si la nivel national. Doamna Reding a fost extrem de deschisa la dialog, a luat act de dorinta noastra de a nu multiplica MCV, lucru care se întâmpla în alte mecanisme de cooperare, de parteneriat la nivel european”, a argumentat Robert Cazanciuc.
Acesta a sustinut ca nu a primit evaluari din partea comisarului european pe MCV, „doar constatarea unui bun dialog avut cu autoritatile române”. În opinia oficialului român, va exista o evaluare „în cea mai mare parte” pozitiva în cadrul raportului.
„Noi am încercat sa lamurim toate lucrurile solicitate atât la Bucuresti, cât si la Bruxelles. Cred ca, în cea mai mare parte, am reusit. Ne asteptam totusi la o evaluare pozitiva, în conditiile în care acest dialog va fi constant. Cred ca va fi un raport obiectiv, factual, care sa puna în pagina câteva lucruri facute. Si acolo, daca exista lucruri care mai trebuie sustinute, sa vedem împreuna cu partenerii nostri europeni ce este de facut la nivel tehnic. O evaluare politica în cadrul MCV-ului cu siguranta nu ne poate sprijini în bunul mers al sistemului judiciar din România, pentru ca exista alte mecanisme europene în care putem sa facem evaluari politice. Atât timp cât MCV ramâne în cadru tehnic, el poate fi un instrument util de sprijinire a justitiei”, a mai spus ministrul român, care a reprezentat România joi si vineri la Consiliul JAI.(trimis special: Catalina Matei, editor: Mihaela Toth), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!