Esecul sistemului sanitar: Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

 

Doar fatada s-a schimbat la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unitate cu peste 1.000 de paturi si cu un buget de 30 mil. euro, acolo unde se perpetueaza acelasi model de organizare si management de zeci de ani.

spitalul judetean de urgente ploiestiPeretii crapati si cu mucegai, lifturile ve­chi, aceleasi targi si scaune rupte pentru pa­cienti, holuri întunecate si aglomerate de pa­cienti si însotitori, câinii din curtea spitalului, ves­tiarele murdare si cu miros neplacut ara­ta imaginea celui mai mare spital din judetul Prahova, situat la doar o ora de Capitala.

Spitalul Judetean din Ploiesti, care a ajuns în centrul atentiei dupa semnalul de alarma tras de Dan Oprea, chirurgul care a denuntat conditiile improprii în care medicii trebuie sa lucreze, arata cel mai bine starea sistemului sanitar, rezistent la orice încercare de reforma.

Situatia de la Ploiesti denota lipsa de responsabilitate si de pârghii în controlul calitatii serviciilor din spitale, unitati care teoretic raspund în fata a trei institutii (Ministerul Sanatatii, Casa de Sanatate si Consiliul Judetean), fara ca vreuna din acestea sa aiba dreptul sa impuna masuri sau sa ia decizii în ceea ce priveste spitalul.

În cazul acestui spital s-a dovedit ca managerul nu a putut sa fie schimbat din functie deoarece nimeni nu are acest drept (în contractul de management încheiat cu presedintele consiliului judetean nu se prevede nicio clauza de suspendare). Managerul spitalului a avut în octom­brie un venit net de 7.000 de lei (1.500 de euro) si a fost numit de presedintele consi­liu­lui judetean, dar nu este clar cine îl demite.

Timpul a stat în loc la spitalul de la Ploiesti

Înca de la intrare se vede lipsa de organizare si faptul ca investitiile lipsesc practic din acest spital din care anual se externeaza peste 42.000 de pacienti si în care lucreaza peste 2.000 de angajati.

Primii pasi pe holurile spitalului arata scaune vechi, rupte, în fata unor calorifere reci situate pe un coridor care duce chiar la biroul managerului. Dan Strâmbeanu ocupa de sapte ani functia de manager în spitalul ce în ultimele zile a fost tot mai des numit „spitalul groazei“. Marti consiliul judetean anuntase ca îl suspenda din functie pentru ca la doar o zi sa revina si sa anunte ca nu îl poate suspenda deoarece în contractul de management nu exista o astfel de clauza. Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti a fost descentralizat, ceea ce înseamna ca este în administrarea Consiliului Judetean Pra­hova, iar managerul a fost numit printr-o decizie a presedintelui consiliului judetean, dupa cum a explicat un membru al consiliului de administratie al spitalului.

Vizavi de biroul managerului se afla cel de internari, iar lânga acesta, vestiarele pentru barbati si femei, zona în care ajunge orice pacient ce trebuie sa se interneze. O cada veche, dusul defect, toaleta murdara si câteva scaune vechi sunt singurele dotari din aceste vestiare.

„Gândaci în saloane, paturi second“

Situatia la Ploiesti a devenit tensionata în urma cu doua saptamâni, dupa ce medicul chirurg Dan Oprea a spus în presa locala ca medicii folosesc de mai multe ori bisturie de unica folosinta pe care le sterilizeaza si ca nu reusesc sa utilizeze aceeasi schema de trata­ment 6-7 zile din cauza lipsei materialelor.

„Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazar­mament rupt, perne cu gâlme, dar anvelo­pari pe exterior… lucrari care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu stiu, nu se lea­ga nimic. Toata lumea este linistita! Exista un vinovat de serviciu… Medicul!!! Âsta trebuie sa-si asume raspunderea. A jurat, nu?“, a fost declaratia categorica a lui Oprea preluata de Mediafax, care citeaza un ziar local. Dupa aceste declaratii, ministrul sana­tatii a trimis o comisie de control al carei raport este asteptat saptamâna viitoare.

Secretarul de stat Raed Arafat, care conduce aceasta comisie, a aratat ca dintre concluziile preliminare se desprinde o „problema organizatorica majora“, dar si „probleme serioase de respectare a struc­turii“, care au avut loc pe fondul unei cresteri de finantare pe toate liniile în 2013.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie