Revocarea parlamentarilor, optionala – Proiect de lege

 

Într-un proiect de lege asumat initial prin semnatura de toti liderii grupurilor politice din Parlament, alesii au strecurat un paragraf pe care, suspecteaza Agentia Nationala de Integritate, ar vrea sa îl foloseasca pentru a supune la vot pierderea mandatului în caz de incompatibilitate sau de conflict de interese. Revocarea unui parlamentar care a primit în instanta o decizie ar urma, în aceasta situatie, sa fie optionala, lasându-se la latitudinea colegilor.

parlamentariLegea înfierata de ANI, pentru „posibilitatea Parlamentului de a aprecia asupra interdictiei aplicabile unui deputat sau senator, prin lipsirea de efecte a unei hotarâri judecatoresti”, asa cum se arata în punctul de vedere trimis astazi ministrului delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, îi ia, brusc, prin surprindere si pe cei care au semnat-o.

Desi lideri de grupuri politice, din cei 13 semnatari, doar unul îsi asuma deschis ca si-a pus numele pe lege în cunostinta de cauza. „Pe mine nu ma intereseaza ce spune ANI. Este 100% o dezinformare. Cei cu decizii definitive si irevocabile îsi vor pierde mandatul. Dar domnii de la ANI ar trebui sa stie ca noul Cod Civil ma abiliteaza pe mine, Parlament, sa interpretez legea”, spune UDMR-istul Mate Andras.

Altii, fie ridica din umeri, fie nu stiu sa fi strecurat un astfel de paragraf controversat în textul care le-a venit din partea presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Cei mai multi sunt brusc loviti de amnezie. Printre ei si prim-juristul Camerei Deputatilor. „Am semnat, într-adevar, dar nu mai stiu. Semnez 30 de initiative pe saptamâna, de unde sa mai tin minte?”, se scuza presedintele Comisiei Juridice din Camera, deputatul Bogdan Ciuca. Un lucru este cert pentru alesi: au luat „aproape cuvânt cu cuvânt” Codul parlamentarilor europeni.

Daca initial au aparut ca semnatari, PDL-istii Mircea Toader si Cristian Radulescu s-au retras de pe lista, la intervntia conducerii partidului, dupa izbucnirea scandalului.

PROIECTUL DE LEGE SEMNAT DE TOTI LIDERII GRUPURILOR PARLAMENTARE

Georgescu: „Actele ANI vor fi lipsite de efecte”

Paragraful criticat de ANI este un articol din Codul de Conduita al parlamentarilor care ar urma sa fie o anexa la Statutul deputatilor si senatorilor, dupa votul din plen. Prin acest Cod, dincolo de „tinuta decenta” a alesilor, se arata ca „sfera incompatibilitatilor si a conflictelor de interese” este stabilita „exclusiv prin capitolul IV” din Statutul deputatilor si senatorilor.

Reducerea exclusiv la prevederile Statutului, sustine ANI, limiteaza mult riscurile pe care un parlamentar gasit incompatibil sau în conflict de interese le-ar întâmpaina. Statutul prevede analizarea într-o comisie parlamentara a situatiei si luarea unei decizii în plen.

Textul a intrat oficial în circuitul parlamentar pe 2 decembrie, când a trecut prin Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie