A murit Nelson Mandela

 

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viata lui seamana cu vietile personajelor mitologice, iar destinul sau lasa o amprenta în istoria lumii moderne.

nelson mandelaPresedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a anuntat joi seara decesul lui Nelson Mandela. Primul presedinte de culoare al Africii de Sud a primit recent îngrijiri medicale la domiciliu pentru o infectie pulmonara, dupa ce trei luni de zile fusese internat în spital. Jacob Zuma a declarat pentru postul national de televiziune ca Nelson Mandela „a plecat dintre noi”.

„Natiunea noastra a pierdut cel mai mare fiu al ei. Ceea ce l-a facut mare pe Mandela a fost exact ceea ce l-a facut pe el om. Am vazut în el ceea ce cautam în noi însine. Dragi cetateni sud-africani, Nelson Mandela este cel care ne-a adus împreuna, iar împreuna ne vom lua ramas bun de la el”, a declarat presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

Nelson Mandela va avea funeralii de stat, iar drapelul va fi coborât în berna începând de vineri si pâna când va fi înmormântat, a mai anuntat Jacob Zuma.
“Nelson Mandela este probabil ultimul erou pur-sânge de pe planeta. El este simbolul sacrificiului si al dreptatii, fiind venerat precum un sfânt de milioane de oameni. Viata lui Mandela constituie un model nu doar pentru vremurile noastre, ci pentru toate timpurile”. Sunt cuvintele biografului lui Nelson Mandela, Richard Stengel, care i-a urmarit traseul politic si viata personala în ultimii 20 de ani.

Nelson Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 în Transkei, Africa de Sud. A studiat dreptul la Universitatile Fort

Hare si Witwatersrand, confruntându-se cu frustrarile tânarului de culoare într-o tara care îi interzicea sa voteze sau sa circule liber din pricina culorii pielii. Apartheidul capatase o forma juridica în 1948. Populatia era clasificata în grupuri, urmarindu-se segregarea rasiala.

Erau anii în care Nelson Mandela s-a înscris în miscarea de rezistenta împotriva Partidului National din Africa de Sud, cel care sustinea politicile de apartheid. Mandela a fost acuzat de tradare într-un proces care a durat cinci ani, între 1956 si 1961. A fost achiat. La începutul anilor ’60, însa, Mandela a pus bazele aripii militare a Congresului National African – formatiunie cu revendicari anti-apartheid.  Din aceasta cauza a fost arestat în 1962 si condamnat la cinci ani de închisoare. Concomitent, alti membri ai Congresului National African au fost arestati sub acuzatia de tentativa de puci militar. Mandela a fost adus în fata judecatorilor alaturi de colegii sai. Satpe dintre acestia au fost condamnati la închisoare pe viata. Cel de-al optulea a fost Nelson Mandela. Avea 44 de ani.

A stat 27 de ani într-o celula din închisoarea Robben Island, la 12 kilometri de Cape Town. Revolutionarul avântat, s-a transformat în lunga perioada de carcera într-un întelept dornic de reconciliere si într-un om de stat cumpatat. Dincolo de gratiile celulei sale, populatia de culoare din Africa de Sud l-a transformat pe Mandela într-un simbol al miscarii de eliberare de sub apartheid.

„Curajul nu este absenta fricii. Este triumful asupra fricii.” Nelson Mandela

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie