Reprezentantii unor companii petroliere in discutii cu premierul Victor Ponta despre acciza la carburant

 

Reprezentantii companiilor petroliere, printre care OMV Petrom si Rompetrol, dar si oficialii ambasadei Kazahstanului la Bucuresti, tara care detine, prin KazMunaiGaz, pachetul majoritar de actiuni la grupul Rompetrol, au venit la Guvern pentru a discuta cu premierul Ponta despre acciza la carburant

benzinarieLa discutii participa ministrii Energiei, Constantin Nita, Finantelor, Daniel Chitoiu, si Bugetului, Liviu Voinea.

Joi, premierul a afirmat ca se va întâlni în perioada urmatoare cu reprezentantii companiilor petroliere pentru a discuta cu acestia aplicarea unui set de masuri fiscale astfel încât preturile la carburanti sa nu afecteze „în mod semnificativ” nici populatia si nici economia.

El nu a dorit însa sa prezinte aceste masuri si nici sa confirme ca întâlnirea cu reprezentantii companiilor petroliere ar avea loc chiar în cursul zilei de astazi si nu „în perioada urmatoare”.

Surse din sectorul petrolier au afirmat ca reprezentantii companiilor au fost invitate pentru joi la Guvern, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Finantelor despre aceste masuri.

Guvernul negociaza cu reprezentantii companiilor petroliere scaderea cotei de biocarburant care ar trebui majorata, conform legii, începând cu anul viitor la benzina si amânarea întregului calendar în care aceasta cota urmeaza sa creasca semnificativ în urmatorii ani.

În 2011, Guvernul a decis ca, începând cu 2013, motorina si benzina vor trebui sa includa o cota de biocarburant de minimum 6%. Conform calendarului stabilit atunci, cota de biocarburant din benzina trebuia sa creasca la 8% din 2015, la 9% din 2017 si la 10% din 2019.

Cu putin înainte de anul 2013, în ultimele zile ale anului 2012, Guvernul a anulat obligatia cotei de 6% biocarburant în motorina, a amânat cresterea cotei la 7% în motorina pentru 2016 si a stabilit pentru acest an, pentru benzina, un continut de biocarburant de minimum 5%, în loc de 6%.

Atingerea acestei cote de 6% a fost fixata atunci pentru anul 2014.

La aceste moment, Guvernul negociaza însa cu reprezentantii companiilor petroliere nu majorarea, ci scaderea cotei prevazute pentru anul viitor la benzina si amânarea întregului calendar de majorare.

Astfel, pentru anul viitor este negociata acum, la benzina, o cota de biocarburant de 4,5%, care sa urce la 8% abia în 2018, nu în 2015. Tintele pentru anii 2017 si 2019, cu 9%, respectiv 10% cota de biocarburant vor fi anulate.

La motorina este negociata pentru 2016 o cota de biocarburant de 6,5%, nu de 7%.

O alta facilitate care va fi acordata companiilor este amânarea cu trei ani, respectiv pâna în 2019 în loc de pâna în 2016, a datei pâna la care furnizorii trebuie sa introduca pe piata benzina mai buna calitativ, cu un continut de oxigen de maximum 2,7% m/m si cu un continut de etanol de maximum 5% v/v.

În acelasi timp, companiile petroliere nu vor mai fi obligate sa reduca pâna la sfârsitul anului viitor din emisiile de gaze cu efect de sera, generate pe durata ciclului de viata pe unitatea de energie a carburantului si energia furnizata, ci li se va acorda timp pâna în 2020 sa îsi îndeplineasca aceasta obligatie.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti, precizând ca nu îsi va asuma aceasta masura pe care o considera „antieconomica, împotriva intereselor României si a sanselor de relansare economica”.

Seful statului a mai spus ca avertizeaza si Guvernul si Parlamentul „sa renunte la minciuna”, pentru ca neaplicarea acestei taxe se recupereaza prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul Dezvoltarii Regionale, precum si din excedentul la plata serviciului datoriei, de unde se pot lua cel putin 600 de milione de lei.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca acciza pe carburanti nu e prevazuta în Legea bugetului pe 2014, ci în alta lege, el aratând ca presedintele Traian Basescu foloseste aceasta „pacaleala” ca pretext pentru a nu semna memorandumul cu FMI, problema sa fiind legata de Comisia de ancheta privind achizitionarea terenului de la Calarasi.

În memorandumul convenit cu FMI si prezentat de MEDIAFAX ka jumatatea lunii noiembrie, se afirma: „Pentru a atinge tinta de deficit, vom implementa masuri aditionale. Începând din 2014, inflatia va fi adaugata ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanti vor fi de asemenea majorate cu 7 euro centi pe litru”. Ovidiu Barbulescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie