Presedintele CCR, Augustin Zegrean, considera ca legile sau ordonantele Guvernului despre accize sau taxe pot fi contestate la Curtea Constitutionala

 

Presedintele Curtii Constitutionale a României (CCR), Augustin Zegrean, afirma într-un interviu acordat AGERPRES ca la Curte pot fi contestate legi sau ordonante ale Guvernului în care este vorba de accize sau taxe pe care cineva le considera neconstitutionale.

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei

Seful CCR spune ca institutia pe care o conduce nu face decât sa verifice daca actele normative respecta Legea fundamentala.

„În rest, daca legile fac bine sau fac rau populatiei nu este problema noastra si lucrul acesta as vrea sa se înteleaga, pentru ca multi ne învinuiesc pe noi pentru legile care se adopta”, subliniaza Zegrean.

AGERPRES: Sarbatorim Ziua Constitutiei pe 8 decembrie. Ce semnificatie are pentru dvs. aceasta zi si în ce masura simtiti ca este respectata Legea fundamentala în România?
Augustin Zegrean: Pentru mine are o mare semnificatie, pentru ca am facut parte din echipa care a redactat proiectul de Constitutie din 1990 pâna în 1991, când s-a adoptat. Deci, îmi aminteste de tineretile mele. În legatura cu a doua întrebare, sigur ca, fiind presedintele Curtii Constitutionale, trebuie sa spun – si cred ca asa si este – se respecta Constitutia în România. Si constatam asta în masura în care noi verificam constitutionalitatea legilor, pentru ca CCR este garantul suprematiei Constitutiei. În ultima vreme, numarul de decizii de admitere a sesizarilor de neconstitutionalitate este destul de mic. Anul acesta, de exemplu, din 690 de decizii pe care le-am pronuntat numai în 12 situatii am admis sesizarea.

AGERPRES: În ultimii ani s-a vorbit despre mai multe proiecte de revizuire a Constitutiei. Comisia de la Venetia asteapta sa se pronunte asupra ultimului proiect de revizuire a Constitutiei. Cât de necesara este în acest moment o noua Lege fundamentala în România?
Augustin Zegrean: Nu este vorba de o noua Lege fundamentala. Este vorba de o revizuire a Constitutiei si, sigur, sunt anumite articole din Constitutie care probabil ar trebui regândite, rescrise, dar, evident, cu respectarea limitelor revizuirii Constitutiei. Constitutia noastra are doua articole în care se vorbeste despre limitele revizuirii Constitutiei. Sunt anumite articole care nu pot face obiectul niciunei modificari. În rest, sigur, legiuitorul este liber sa faca asta de câte ori considera ca este necesar. În final, poporul se pronunta prin referendum. Este aceasta o obligatie – orice modificare a Constitutiei trebuie supusa referendumului si daca poporul doreste sa modifice Constitutia, poate sa o faca, pentru ca suveranitatea îi apartine.

AGERPRES: Ce principii din Constitutie au nevoie de o clarificare sau o delimitare clara? Principiul separarii puterilor în stat, de exemplu, este destul de clar? Tot mai des, în ultimii ani, s-a apelat la arbitrajul Curtii în cazul conflictelor juridice de natura constitutionala între autoritatile statului.
Augustin Zegrean: Acum, principiul separatiei puterilor în stat este clar definit în Constitutie. Deci, nu mai are nimeni nicio îndoiala în legatura cu cele trei autoritati sau puteri ale statului, care sunt limpede definite si separate chiar de la primul articol al Constitutiei. A fost o problema care merita discutata în legatura cu aceasta pâna în 2003, când s-a facut prima revizuire a Constitutiei si atunci lucrurile s-au clarificat. În momentul de fata aceasta problema nu mai exista.

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie