Opt concerne bancare internationale penalizate de Uniunea Europeana, pentru manipularea dobanzilor de referinta Libor si Euribor

 

Uniunea Europeana a decis sa penalizeze cu 1,7 miliarde de euro opt concerne bancare internationale care au format în secret un cartel de manipulare a dobânzilor de referinta Libor si Euribor.

baniScandalul a izbucnit în vara anului trecut iar amenzile vor fi platite de opt giganti ai pietei bancare. Printre acestia se numara Deutsche Bank, care va avea de platit 725 de milioane de euro, Royal Bank of Scotland, cu 391 de milioane, Societe Generale, cu o amenda de 446 de milioane de euro, precum si bancile americane JP Morgan si Citigroup.

Potrivit Comisiei Europene, bancile s-au înteles cu privire la nivelul dobânzilor amintite, ceea ce a afectat dobânzile la numeroase produse financiare.

Comisarul european pentru Concurenta Joaquin Almunia s-a declarat socat, mai ales ca bancile ar trebui sa concureze în ceea ce priveste dobânzile, nu sa încerce sa stabileasca monopoluri.

Libor este dobânda de referinta pe baza careia se împrumuta între ele bancile din centrul financiar Londra, în timp ce Euribor este echivalentul din zona euro. Bancile pot manipula acesti indici, pentru ca participa zilnic la stabilirea valorii lor. Este vorba de un grup de 31 de banci la stabilirea valorii Euribor. Din Germania, bancile care fac parte din acest grup select sunt Deutsche Bank, Commerzbank si DZ Bank.

În urma manipularii dobânzilor, au avut de suferit alte banci, companiile si clientii privati.

Sefii Deutsche Bank, Anshu Jain si Jürgen Fitschen, au declarat ca plata amenzii este un pas important în eforturile de reparare a unor erori din trecut comise de marele concern bancar german. Cei doi lideri ai acestuia au spus ca de vina pentru acest scandal sunt câtiva angajati ai bancii, care ar fi tradat valorile si convingerile Deutsche Bank.

UE a decis sa nu amendeze bancile Barclays (Marea Britanie) si UBS (Elvetia), care ar fi contribuit decisiv la dezvaluirea operatiunilor cartelului. Acestea ar fi fost altfel amenintate cu amenzi de 800 de milioane de euro. Comisia Europeana a precizat ca si celelalte banci au colaborat la ancheta, ceea ce a dus la diminuarea penalitatilor.

A mai fost amendata în acest caz societatea de brokeraj RP Martin, în timp ce bancile Credit Agricole si HSBC se afla în continuare sub investigatie.

Joaquin Almunia a declarat ca sanctiunile fara precedent aplicate arata determinarea Comisiei Europene de a combate si pedepsi orice tentativa de creare de monopoluri în sectorul financiar. Comisia a mai informat ca manipularea Euribor a avut loc în perioada 2005-2008, în timp ce cartelul vizând Libor a functionat între 2007 si 2010.

Problemele pentru aceste banci nu s-au terminat însa, pentru ca urmeaza acum încercari similare de rezolvare a problemelor cu autoritatile americane. Deja, pe plan international, au fost aplicate amenzi de peste patru miliarde de dolari unor banci ca UBS, Royal Bank of Scotland, Barclays sau Rabobank (Olanda). dw.de

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie