Inspectorii antifrauda fiscala vor prelua atributiile comisarilor din Garda financiara

 

Inspectorii antifrauda fiscala care urmeaza sa isi inceapa activitatea, dupa ce prima etapa a concursului de ocupare a acestor functii s-a incheiat, vor prelua atributiile comisarilor din Garda financiara si vor efectua aceleasi tipuri de control: curent si tematic. Totusi, acestia vor desfasura si alte activitati, se vor legitima cu anumite documente si vor purta uniforme specifice. In ceea ce priveste relatia contribuabil – inspector, consultantii de la casa de avocatura Biris Goran nu se asteapta la modificari importante in acest sens, insa sunt de parere ca inspectorii vor fi mai bine pregatiti decat cei dinainte.

calculator pix foaieInspectorii antifrauda fiscala, care vor lucra in cadrul noii structuri din ANAF Directia generala antifrauda fiscala, vor prelua atributiile inspectorilor din cadrul Garzii financiare, insa inspectia fiscala va fi realizata de inspectorii fiscali din cadrul Directiilor generale regionale, a declarat pentru AvocatNet.ro Sorin Biban, senior tax consultant in cadrul casei de avocatura Biris Goran.

Acesta este de parere ca noua structura de antifrauda fiscala este mai bine organizata fata de Garda financiara si se asteapta ca noii inspectori sa fi mai bine pregatiti decat cei pe care ii inlocuiesc.

“Conform actelor normative privind restructurarea ANAF, inspectia fiscala va fi efectuata in continuare de inspectorii fiscali, atributiile privind derularea inspectiilor fiscale ramanand in sarcina Directiilor Generale Regionale. Directiile regionale antifrauda fiscala vor prelua, practic, atributiile Garzii financiare”, a precizat Sorin Biban.

Potrivit aceleiasi surse, Directia antifrauda fiscala pare sa fie mai bine organizata decat Garda Financiara.

“Ne asteptam ca personalul noii directii sa aiba o pregatirea mult mai temeinica. Prin urmare, din aceasta perspectiva a combaterii fraudelor fiscale, ne putem astepta la un control mai bun al fenomenului, respectiv la o reactie mai rapida din partea autoritatilor. Ramane insa de vazut in ce masura se vor schimba lucrurile. Speram de asemenea ca activitatea noii directii antifrauda fiscala sa afecteze intr-o masura cat mai mica activitatea contribuabililor corecti”, a adaugat Sorin Biban.

In ceea ce priveste relatia contribuabil – inspector, consultantul ne-a spus ca aceasta depinde de abordarea si pregatirea inspectorilor.

“Nu asteptam mari schimbari in aceasta directie, cel putin nu in bine, cat timp inspectorii fiscali vor continua sa aiba o abordare agresiva fata de contribuabil si sa dea dovada de inconsecventa in aplicarea/interpretarea legislatiei fiscale. Prin urmare, din acest punct de vedere, credem ca e vorba doar de aceeasi Marie, cu alta palarie”, a afirmat reprezentantul Biris Goran.

De asemenea, acesta nu vede schimbari semnificative nici in modul de desfasurare a controalelor sau inspectiilor fiscale.

“Consideram ca nu se va schimba nimic, dar este posibil sa asistam la o intetire a controalelor desfasurate de noua directie, in comparatie cu cele desfasurate de Garda financiara. Vom lasa practica sa ne arate daca este asa”, a continuat sursa citata.

Activitatile desfasurate de inspectorii antifrauda

Potrivit HG nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF, Directia antifrauda fiscala va avea atributii de prevenire, descoperire si combatere a actelor si faptelor de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala, iar in cadrul acesteia vor functiona directii regionale antifrauda fiscala, care vor fi conduse de inspectori generali adjuncti antifrauda.

Acesti inspectori, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor fiscale, vor desfasura:

  • operatiuni de control curent – acestea se executa operativ si inopinat, pe baza legitimatiei de control, a insignei si a ordinului de serviciu permanent. Aceste verificari pot fi facute in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii ori se desfasoara activitati  comerciale, pentru prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care sunt interzise de legea romana sau cea comunitara;
  • operatiuni de control tematic – acestea se executa in baza legitimatiei de control, a insignei si a ordinului de control tematic prin care se stabilesc obiectivele de verificat, entitatile supuse controlului, perioada asupra careia se efectueaza verificarea, durata si momentul declansarii.

Potrivit aceluiasi document, la orice actiune de control participa minimum doi inspectori antifrauda.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie