Gheorghe Piperea: Profesia liberala este o profesie independenta si reglementata
Marti, 3 decembrie 2013, la Hotel Howard Johnson, sala Platinum din Bucuresti s-a desfasurat Gala Profesiilor Liberale Juridice si Economice. Evenimentul a fost organizat de Legal Magazin – revista profesiilor liberale si BusinessMark, în parteneriat cu Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR).
In cadrul evenimentului, avocatul Gheorghe Piperea a reprezentat Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania in calitate de prim vicepresedinte al acestei institutii.
In discursul pe care l-a tinut, Gheorghe Piperea a dezvaluit audientei ce inseamna profesia de practician in insolventa, apreciind-o ca pe o profesie complicata, dar in acelasi timp spectaculoasa: „Daca vedem insolventa ca pe finalul unei aventuri care s-a terminat prost, atunci ne dam seama ca insolventa este exact ca apa: oricat de sinuos ar fi traseul ei tot se aduna intr-un loc, iar in business sau in legislatie, insolventa este un final. Depinde ce tip de final este, poate fi un final fericit, relativ rar se intampla, dar se intampla, sau poate fi un final nefericit, desi cum bine spunea primul presedinte al acestei uniuni, Iulian Vadu: chiar si in disparitia unei afaceri exista un lucru bun prin faptul ca activele care sunt vandute in procedura de faliment nu dispar in neant, sunt reintroduse in circuitul economic, cu aceeasi folosinta ca la inceput, sau eventual reorientate.”
Referindu-se la statisticile intocmite, Gheorghe Piperea a afirmat ca din 2009 si pana in prezent, au trecut prin procedura insolventei peste 100.000 de societati. In prezent, numarul acestora a scazut la 36.000: „Societatile care au disparut fie nu trebuia sa existe, fie trebuiau sa nu mai existe. In perioada de criza au disparut societatile fantoma.” a spus Gheorghe Piperea.
In explicatiile avocatului, mediul economic se curata de fapt prin procedura de faliment de persoanele juridice mai mult sau mai putin fictive.
Gheorghe Piperea a vorbit si despre premiera anului 2013 cu privire la insolventa institutiilor publice: „Anii de criza, pe care inca nu i-am epuizat ne-au reliefat o realitate pe care n-o vedeam in anul 2006: exista companii publice care sunt in insolventa. De exemplu anul acesta am avut surpriza printr-o ordonanta de urgenta sa avem in legislatia noastra o insolventa a unitatilor administrativ teritoriale adica primariile. 2013 a venit cu aceasta premiera a insolventei institutiilor publice. Probabil ca la un moment dat se va extinde aceasta reglementare si la alte institutii publice. Aici nu se pune problema neaparat de insolventa institutiilor publice ci mai mult de supravegherea lor, unde lucreaza mii de angajati. Insolventa poate fi privita ca o modalitate de salvare, de curatare sanitara a economiei.”
Referitor la Codul Insolventei avocatul Gheorghe Piperea si-a exprimat regretul formulei in care a fost dus in Parlament: „Avem un Cod al Insolventei pe care noi specialistii si in domeniul juridic si in domeniul economic l-am criticat, am aratat si ce e gresit in el. Din pacate este dus la Parlament cam in aceeasi formula. Desi acest Cod ar fi trebuit sa fie ca o incununare a muncii noastre, multi dintre membrii Consiliului National de Conducere al Uniunii au participat la elaborarea acestui cod si se pare ca nu se va termina asa cum ne-am fi dorit”.
Despre formula „Uniunea Profesiilor Liberale”, Gheorghe Piperea a afirmat ca nu conteaza neaparat formula, conteaza ce se intelege prin ea. Termenul de „liberal” ar trebui inteles ca independent, iar concluzia avocatului a fost ca profesia liberala este o profesie independenta si reglementata.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!