Comisarul pentru drepturile omului, Nils Muiznieks: Drepturile sociale si economice ale oamenilor, erodate de austeritate

 

Masurile de austeritate impuse de creditorii internationali în statele membre erodeaza drepturile sociale si economice ale oamenilor, potrivit supraveghetorilor din Consiliul Europei.

oameni pe strada„Criza reprezinta atât un context, cât si o constrângere asupra politicilor guvernamentale, însa unele raspunsuri la criza au creat pagube colaterale asupra drepturilor omului”, a declarat, marti, Nils Muiznieks, comisarul pentru drepturile omului de la Strasbourg.
Muiznieks, care a prezentat un raport cu privire la protejarea drepturilor omului, în vremuri de criza economica, a declarat ca reducerea cheltuielilor publice si cresterea taxelor care vizau o reducere a deficitelor publice nu si-au atins obiectivele declarate.
În schimb, drepturi precum cel la munca decenta sau la un standard adecvat de trai au fost afectate, contribuind la aprofundarea saraciei în Europa.
Raportul noteaza faptul ca drepturile civile si politice au fost erodate, în timp ce unele Guverne exclud oamenii din luarea deciziilor de austeritate provocând demonstratii si proteste la scara larga.

Noua amenda spaniola de 600.000 de euro pentru nesupunere civila

Cea mai recenta rasturnare de situatie a venit în acest weekend, atunci când Spania a sprijinit un proiect de lege privind ordinea publica si nesupunerea civica.
Proiectul revizuit, daca va fi ratificat, va prevedea ca spaniolii pot fi amendati cu pâna la 30.000 de euro pentru insultarea unui oficial guvernamental, arderea unui steag, sau realizarea unui protest în fata Parlamentului fara a avea permis.
De asemenea, acoperirea fetei sau purtarea de cagule la demonstratii vor deveni o infractiune.
Judecatorii vor fi în masura sa impuna amenzi de pâna la 600.000 de euro pentru pichetarea centralelor nucleare, aeroporturilor, sau în cazul unor demonstratii care interfereaza cu perioada alegerilor.
„Acest nou raport al proiectului de lege privind extinderea domeniului de aplicare si severitatea sanctiunilor împotriva demonstratiilor pasnice repezinta o îngrijorare serioasa”, a declarat Muiznieks, potrivit EUobserver.
„Când vad o potentiala amenda de pâna la 600.000 de euro, as vrea ca cineva sa ma convinga ca este o sanctiune proportionala”, a adaugat el.
Muiznieks a declarat ca masurile propuse, prezentate luna trecuta de ministrul de Interne spaniol Jorge Fernandez Diaz, contravin libertatii de întrunire.
„Daca nu lasi oamenii sa aiba un cuvânt de zis înainte, ei vor avea un cuvânt de spus dupa aceea pe strazi”, a subliniat el.
Raportul din octombrie al Consiliului Europei a criticat echipele de securitate spaniole pentru utilizarea disproportionata a fortei împotriva protestelor anti-austeritate.
Ofiterii de politie aflati sub acoperire la demonstratii nu au fost trasi la raspundere pentru actiunile lor.

CE nu comenteaza situatia din Spania

Comisia Europeana spune ca nu este în masura sa comenteze asupra noului proiect de lege al Spaniei, pentru ca este o problema nationala.
„Statele membre sunt ele însele responsabile pentru mentinerea ordinii publice si apararea securitatii interne pe teritoriul lor”, a declarat Mina Andreeva, purtatorul de cuvânt al Comisiei pe probleme de justitie.
Ea a mentionat ca puterile Comisiei în ceea ce priveste actele sau omisiunile statelor membre se limiteaza la supravegherea aplicarii dreptului Uniunii Europene.
Dar Muiznieks spune ca drepturile omului trebuie sa fie respectate în procesul decizional economic, inclusiv în raspunsurile nationale si internationale la criza.
Raportul spune ca cele mai multe deficite la nivel national nu au fost produse de cheltuielile publice nesustenabile de dinainte de criza, ci de salvarea cu bani publici a pietelor financiare.
Suma costurilor de salvare pentru perioada 2008-2011 este estimata la 4,5 trilioane de euro. Recesiunea economica si ratele enorme ale somajului arata ca cele mai afectate state membre au pierdut fluxuri vitale de venituri fiscale.
Cei mai afectati sunt copiii, tinerii, persoanele cu handicap, cele în vârsta si cu pensii mici si o mare parte a femeilor.
„Drepturile omului nu trebuie încalcate în perioade de dificultati economice, ele sunt esentiale daca vrem sa avem o redresare durabila si favorabila”, a încheiat Muiznieks. Diana Mateescu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie