Avocatul Gheorghe Piperea a obtinut in instanta ilegalitatea ridicarii masinilor în doua sectoare ale Capitalei
Avocatul Gheorghe Piperea a obtinut, la începutul acestei saptamâni, o hotarâre definitiva si irevocabila care arunca în ilegalitate taxarea soferilor carora li se ridica masinile pentru parcare în locuri nepermise. Mai mult, persoanele care au platit deja respectiva taxa sunt îndreptatite de acum sa solicite returnarea banilor.
O hotarare definitiva si irevocabila emisa la începutul acestei saptamâni de Curtea de Apel Bucuresti trimite în ilegalitate ridicarea masinilor parcate în locuri nepermise în sectoarele 4 si 6 ale Capitalei. Mai mult, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cel care a obtinut respectiva decizie, devine ilegala si perceperea taxelor de returnare a masinii iar persoanele care le-au platit deja sunt îndreptatite sa solicite returnarea sumelor.
“Spre deosebire de chestiunea clauzelor abuzive, de exemplu, legea Contenciosului Administrativ reglementeaza în mod expres situatia în care un anumit act a fost declarat ilegal. În aceasta situatie, respectivele prevederi înceteaza automat sa-si mai faca efectul”, ne-a spus Piperea.
Lege modificata ilegal. Dosare pe rol si pentru celelalte sectoare
În ultimii ani, mai multi avocati au obtinut pentru clientii lor anularea amenzilor primite pentru parcare neregulamentara. De aceasta data însa, Piperea a contestat chiar legalitatea unor hotarâri de Consiliu Local, fapt care generalizeaza efectele deciziei.
Concret, pentru ca amenzile primite de soferi de la Politia Rutiera erau contestate usor iar instantele dadeau decizii favorabile, mai multe consilii locale au decis sa aduca modificari la Codul Rutier. Respectiva modificare spunea ca nu mai vine politistul de la rutiera sa asiste firma care ridica masinile parcate ilegal, ci vine politistul de la comunitara. Astfel, nu se mai emite un proces verbal de contraventie, ci se emite o dispozitie de ridicare, asupra careia judecatoria nu se mai poate pronunta.
Era anulata astfel, posibilitatea de a contesta în justitie amenda în contextul în care contraventia a fost înlocuita cu o taxa de returnare a masinii. Gheorghe Piperea a sustinut în fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti si ,ulterior, în fata celor de la Curtea de Apel, ca un act normativ cum este Codul Rutier nu poate fi modificat decât prin lege sau prin ordonanta.
Ambele instante i-au dat dreptate. Din datele Capital, pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla deja dosare similare care vizeaza ridicarile de masini din alte sectoare ale Capitalei. Mai mult, având în vedere ca pratica hotarârilor de consiliu a fost adoptata si în alte orase din tara, decizia Curtii de Apel poate functiona ca un precedent. Firmele care se ocupa cu ridicarea masinilor parcate ilegal în Bucuresti au încasat , anul trecut, aproximativ 5 milioane de euro. Serban Buscu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!