Cat de subrezita e sanatatea sistemului sanitar romanesc? Vezi statisticile ingrijoratoare
Ultimele statistici din domeniul salariilor medicale în Europa indica cifre îngrijoratoare pentru România. Potrivit ultimelor cercetari privind salariul minim si maxim al medicilor din Uniunea Europeana, România este pe ultimul loc.
Cu un salariu minim pe luna pentru medici de 373 euro si unul maxim de 874 euro, România este cu mult în spatele unor tari precum Danemarca sau Belgia. De exemplu, Danemarca se poate mândri cu un salariu minim pentru un cadru medical de 8.333 euro si unul maxim de 13.333 euro.
Pe lânga faptul ca are are cel mai mic salariu în rândul cadrelor medicale, România se confrunta, de asemenea, si cu cea mai mica suma alocata cheltuielilor din sistemul medical. Suma totala alocata sistemului de sanatate a variat semnificativ în rândul tarilor membre ale Uniunii Europene. Ponderea cheltuielilor cu sistemul de sanatate a depasit 11% din produsul intern brut în patru state din Uniunea Europeana (Franta, Germania, Olanda si Danemarca), aproximativ dublu fata de suma alocata cheltuielilor cu sistemul de sanatate în comparatie cu produsul intern brut în România.
“Timp de multi ani, sistemul medical din România a fost subfinantat. Bugetul national este împartit între interesele politice si alte nevoi ale economiei noastre lente. Cheltuielile pe cap de locuitor sunt printre cele mai scazute din Europa, primând ineficienta si coruptia. Personalul medical de exceptie lucreaza în echipe insuficiente si cladiri prost întretinute. Profesorii si managerii de departamente ar putea avea salarii de cincizeci de ori mai mari în strainatate, asa ca nu ne surprinde exodul cadrelor medicale din ultimii ani”, spune Zahal Levy, presedintele MediHelp International.
14.000 de profesionisti lipsa
Profesionistii din domeniul medical atrag atentia de ani buni asupra exodului medicilor. Potrivit lui Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului medicilor din România, din 2007 pâna în prezent, peste 14.000 de medici au ales sa paraseasca tara pentru ca „s-au saturat de modul în care merg lucrurile”.
Pâna la jumatatea acestui an au parasit sistemul medical românesc 580 de cadre medicale, un numar comparabil cu cel din 2007. Pe lânga acestia, alte câteva sute de cadre medicale au solicitat documente pentru plecarea în strainatate. Daca în 1989 România avea circa 56.000 de medici cu drept de libera practica, în 2013 numarul acestora este de 39.896, a mai spus presedintele Colegiului Medicilor.
Nivelul salarizarii este unul dintre cele mai importante motive ale exodului: venitul mediu al unui medic rezident este aici de 200 euro lunar. Celelalte motive pentru care medicii pleaca din tara sunt presiunea si blamul care planeaza asupra corpului medical din România. În opinia lui Vasile Astarastoae, acest lucru s-a simtit în special în ultimele luni, când mai multe autoritati au realizat în institutiile medicale controale „care nu se justifica”. puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!