Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: 800 milioane lei

 

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este în continuare mic, în jur de 800 milioane lei, fata de 1,4 miliarde lei cât a avut Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului în 2010, a declarat marti, la Parlament, ministrul de resort, vicepremierul Liviu Dragnea.

ministerul dezvolt.reg.si adm.publica mdrap‘În ceea ce priveste dimensiunea bugetului de la acest minister, în continuare este mic, pentru ca noi gestionam la acest minister 4.717 santiere în diverse stadii de executie. (…) Suma efectiva care ar trebui sa fie comparata cu bugetul acestui minister din anii precedenti este în jur de 800 de milioane de lei. Noi discutam pentru bugetul anului 2014 practic de comparatia cu bugetele de la 3 ministere: ceea ce era la Ministerul Mediului pe OG 40, la Secretariatul General al Guvernului pe OG 7, toate au fost prinse într-un singur program, iar pentru bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului din 2010 suma a fost de 1,4 miliarde, iar pentru noi, în 2014, daca dam la o parte celelalte doua ministere ar fi de 800 milioane lei. Diferenta este ca ei au deschis 4.417 santiere având sume uriase de bani în anii precedenti, iar noi, cu bani mult mai putini, vom închide 2000 de investitii’, a explicat Dragnea.

Acesta a mentionat ca banii nu vor fi alocati pe criterii politice.

‘Banii nu vor fi alocati pe criterii politice, îmi pare rau ca tot insista sa spuna lucrul acesta si este multiplicat acest mesaj de difuzoarele de la PDL. Anul viitor vom închide cel putin 2.000 de obiective de investitii, le vom finaliza si vom da posibilitatea românilor din acele comunitati sa beneficieze de alimentarea cu apa, canalizare si altele. Daca ar fi fost o altfel de abordare în anii precedenti, nu s-ar fi deschis santiere într-o veselie de un partid care a fost vânzator de iluzii, pentru ca interesul lor a fost sa promita investitii, i-au împins pe toti sa deschida lucrari de investitii stiind sigur ca nu vor putea sa le finanteze în mandatul lor’, a mai spus Liviu Dragnea.

Referitor la afirmatia presedintelui Traian Basescu, conform careia neaplicarea cresterii taxei pe carburanti ar putea fi recuperata prin reducerea cheltuielilor Ministerului Dezvoltarii cu 1,5 miliarde de lei, Dragnea a explicat ca proiectele aflate în derulare nu pot fi finantate din fonduri europene, deoarece este vorba despre proiecte începute în anii precedenti si nefinalizate.

‘Încerc sa n-o iau personal, pentru ca mi-a pronuntat numele în ultimele zile de foarte multe ori. În primul rând, despre asa zisele posibilitati de a se finanta aceste proiecte din fonduri europene, am ascultat cu atentie. Domnul presedinte a spus ca ar fi trebuit sa punem primarii sa faca proiecte. Îi transmit o veste buna: i-am pus, si primarii, si presedintii de consilii judetene sunt pregatiti din toate punctele de vedere pentru ca, dupa ce vom semna acordul de parteneriat, sa aplice proiecte. Noi nu discutam de proiecte noi. Discutam de a continua si a finaliza proiecte începute în anii precedenti, când într-adevar putem discuta de un exces de alocari financiare la acest minister. Deci, repet, noi discutam de proiecte care sunt finantate din bugetul de stat si din bugetele locale, nu de proiecte noi. Îl asiguram pe domnul presedinte ca suntem pregatiti cu proiecte mature, sa le depunem dupa ce acordul de parteneriat va fi semnat. Din fonduri europene, proiectele de investitii care sunt pregatite a fi depuse sunt proiecte noi’, a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale.

El a reiterat ca primele care vor fi finantate sunt obiectivele aflate într-un stadiu de executie de 60-70%, iar primii care vor beneficia vor fi primarii PDL.

‘Obiectivele care sunt într-o faza de executie de cel putin 60-70% vor fi primele care vor fi finantate pentru a fi finalizate. Iar aici nu se face pe culori politice, ba dimpotriva. Primii care vor beneficia vor fi în primul rând primarii PDL, pentru ca stiti foarte bine ca în anii precedenti sumele au fost alocate cu prioritate catre primarii PDL. Iar în ceea ce priveste caracterizarea unor alesi locali, care au în spate legitimitatea, ca si ^tonomat^, este o jignire, dupa parerea mea, exagerata’, a subliniat vicepremierul.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a mentionat ca miercuri va solicita Guvernului o hotarâre pentru alocarea unei sume destinata nevoilor unor localitati, care au probleme legate de sezonul rece, si în functie de discutiile de marti seara cu reprezentantii Ministerului Finantelor va vedea ce suma va fi disponibila.

‘Necesarul este de 280 de milioane, pentru a plati arieratele generate de rectificarea negativa din aceasta toamna. A fost o rectificare pozitiva, s-au dat 300 de milioane de lei pentru a se continua lucrarile din programul de dezvoltare locala. Dupa trei saptamâni a fost o rectificare negativa, s-au luat 280 de milioane. Deci primii bani pe care trebuie sa-i dam sunt banii pentru a stinge aceste datorii care au aparut nu din vina ministerului, ci în urma rectificarii. Noi nu vrem sa stam cum au stat ei, cu datorii de ani de zile. În ceea ce priveste alte solicitari din partea autoritatilor locale, ele sunt foarte mari pentru ca toti anii precedenti s-au concretizat în câteva masuri luate de Guvernul Boc în special, si anume au taiat 6,7 miliarde din bugetele locale. Practic au împiedicat accesul comunitatilor locale la dezvoltare. Noi acum încercam sa punem cât putem, în conditiile în care încercam sa tinem toate lucrurile sub control’, a mai afirmat Dragnea. (AS-autor: Magdalena Tanasescu, Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie