Transparency International a lansat Indicele de Perceptie a Coruptiei pentru 2013. Vezi ce loc ocupa Romania

 

Afganistanul, Coreea de Nord si Somalia sunt percepute ca cele mai corupte tari din lume, în timp ce Danemarca si Noua Zeelanda sunt percepute drept cele mai putin corupte tari, potrivit Indexului anual al organizatiei Transparency International (TI) publicat marti.

CoruptieIndicele de Perceptie a Coruptiei (IPC) lansat marti de Transparency International claseaza România pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci pozitii mai jos fata de anul trecut, obtinând 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait si Italia.

Mai mult de doua treimi din cele 177 de tari incluse în Indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scala de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

În Indicele de Perceptie al Coruptiei 2013, Danemarca si Noua Zeelanda sunt la egalitate pentru primul loc, cu punctaje de 91, fiind urmate de Finlanda si Suedia, cu 89 de puncte, si Norvegia si Singapore, cu 86 de puncte. La polul opus s-au situat Afganistan, Coreea de Nord si Somalia, cu opt puncte fiecare.

Scorul obtinut de România este de 43 de puncte din 100, indicând tendinta descrescatoare înregistrata în acest an. Cu cele 43 de punte, România se înscrise si de aceasta data în plutonul codas al Uniunii Europene, afirma Transparency International (TI) România.

„Scorul obtinut de România este expresia dezamagirii pe care oamenii de afaceri si expertii o împartasesc deopotriva cu privire la lipsa de rezultate a angajamentelor anticoruptie asumate de clasa politica în timpul campaniei electorale de anul trecut, pe baza carora au fost exprimate optiunile electorale. Desi au fost înregistrate unele îmbunatatiri punctuale, inexistenta unor masuri anticoruptie sistematice care sa genereze rezultate concrete si sustenabile pe termen mediu si lung au condus la o pierdere accentuata de credibilitate a angajamentului politic, exprimata si în cadrul sondajelor si studiilor care compun Indicele de Perceptiei a Coruptiei”, a precizat TI România.

Pe fondul lipsei marcate de reactie din partea guvernantilor din ultimii ani, Transparency International România a lansat un apel la actiune catre ceilalti actori din mediul social si economic românesc, invitându-i pe toti cei care cred ca lupta anticoruptie trebuie sa înceapa în primul rând din interiorul sistemului, sa adere la un set comun de valori si principii pe care sa îsi construiasca actiunile viitoare.

Aceasta initiativa s-a concretizat prin fondarea la sfârsitul saptamânii trecute a cinci Pacte Nationale de Integritate, câte unul pentru comunitatea de afaceri, mediul academic, sectorul sanitar, societate civila si parteneri sociali, precum si pentru întreprinderile mici si mijlocii, ca expresie a angajamentului comun al acestora de a contribui la o schimbare reala si de lunga durata în societatea româneasca, a precizat TI România

În acest context, Transparency International România face apel la întreaga clasa politica sa îsi asume un nou program de tara pentru România: adoptarea si implementarea tuturor masurilor necesare pentru ca pâna la finele anului 2020 scorul IPC al României sa depaseasca 70 de puncte si sa înscrie România în jumatatea de state ale lumii pentru care dezvoltarea durabila si îmbunatatirea calitatii vietii sunt obiective realizabile.

„Succesul acestui program depinde de masura în care guvernantii vor întelege sa asigure un cadru normativ si administrativ predictibil, echitabil si coerent”, a mai aratat TI România.

Transparency International România solicita guvernantilor sa dedice anul 2014 unor ample dezbateri si consultari, care sa aiba drept finalitate asezarea institutiilor publice pe fundamentul solid al unui stat de drept sanatos

Indicele de Perceptie al Coruptiei 2013 al Transparency International ofera un avertisment ca abuzul de putere, întelegerile secrete si mita continua sa devasteze societati în toata lumea.

Coruptia în sectorul public ramâne una dintre cele mai mari provocari din lume, în special în domenii cum ar fi partidele politice, politia si sistemele de justitie. Institutiile publice trebuie sa fie mai deschise cu privire la activitatea lor si functionarii trebuie sa fie mai transparenti în procesul de luare a deciziilor, a aratat Transparency International.

Indicele de Perceptie a Coruptiei TI claseaza tarile în functie de cât de corupt este perceput a fi sectorul public al tarii. În acest an au fost incluse în index 177 de tari si teritorii. În 2012 au fost 176 de tari, CPI 2013 incluzând si Sudanul de Sud.

Indicele de Perceptie a Coruptiei este în cea mai mare parte o evaluare a perceptiei coruptiei administrative si politice. El nu este un verdict cu privire la nivelurile de coruptie ale natiunilor sau societatilor, sau a politicilor si activitatilor acestora.

Iata primele si ultimele pozitii din clasament:

1. Danemarca 91
1. Noua Zeelanda 91
3. Finlanda 89
4. Suedia 89
5. Norvegia 86
5. Singapore 86
7. Elvetia 85
8. Olanda 83
9. Australia 81
9. Canada 81
11. Luxemburg 80
12. Germania 78
12. Islanda 78
14. Marea Britanie 76
15. Barbados 75

22. Franta 71

69. România 43

102. R.Moldova 35

160. Cambodgia 20
160. Eritreea 20
160. Venezuela 20
163. Ciad 19
163. Guineea Ecuatoriala 19
163. Guineea Bissau 19
163. Haiti 19
167. Yemen 18
168. Siria 17
168. Turkmenistan 17
168. Uzbekistan 17
171. Irak 16
172. Libia 15
173. Sudanul de Sud 14
174. Sudan 11
175. Afganistan 8
175. Coreea de Nord 8
175. Somalia 8

Valentin Vidu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie