Schema Prima casa, adaptata pentru IMM-uri

 

Companiile mici si mijlocii cu cifra de afaceri de pâna la 50 mil. euro, care au cel putin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au facut profit operational, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat în proportie de 50%, plafonul initial de garantare fiind de 2 mld. lei.

bani-lei-bancnoteCu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregatita de Ministerul Finantelor exact dupa modelul programului Prima casa – considerat salvarea creditului ipotecar în ultimii ani.

Statul s-a hotarât astfel în sfârsit sa intervina direct si pe piata creditului pentru IMM-uri cu o schema de stimulare care si-a dovedit viabilitatea, garantiile oferite bancilor fiind de natura sa înmoaie reticenta fata de risc a bancherilor.

Ministerul Finantelor a negociat cu bancile o dobânda formata din rata de referinta ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marja maxima de 3,5% care include toate comisioanele ban­care, dar nu si prima de garantare cuvenita Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uir si care înca face obiectul unor discutii.

O firma din categoria IMM va putea obtine o linie de credit de pâna la 5 mil. lei în sistem revolving care va trebui rambursata în doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cât este si durata de baza a programului. Destinantia banilor trebuie sa fie finantarea capitalului de lucru, fiind interzisa refinantarea altor credite pentru ca bancile sa nu fie tentate sa foloseasca schema pentru curatarea portofoliilor proprii. Analiza de risc va fi facuta exclusiv de banci.

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune ca sapta­mâ­na aceasta Ministerul Fi­nantelor va semna conventia de garantare cu Fondul, care va aloca mai departe plafoane de garantare bancilor interesate sa intre în program.

„Estimam ca vor fi cel putin 7-8 banci care vor solicita plafon. Normele metodologice fiind acum aprobate, creditarea va putea începe cel târziu dupa 1 ianuarie 2014, dar cred ca bancile ar putea începe promovarea chiar din decembrie pentru ca instrumentul este functional si nu exista risc de neaccesare a programului“, a declarat Voinea.

El considera ca garantia de 2 mld. lei, respectiv pachetul total de creditare de 4 mld. lei sunt suficient de consistente pentru a transmite un implus vizibil în economie.

„Am vrut sa avem o masa critica si cred ca în primul val vom ajunge la circa 6.000 de IMM-uri care vor accesa garantiile de 2 miliarde de lei. Daca plafonul va fi epuizat pâna la urmatoarea vizita a misiunii FMI, putem face o suplimentare. Conform ultimelor negocieri, avem un spa­tiu de garantare de 8 miliarde de lei stabilit pentru perioada iulie 2013 – iunie 2014, plafonul total pentru garantiile de stat fiind majorat de la 14 la 18 miliarde de lei“, a precizat Voinea.

Ministrul este sigur ca injectia de 4 mld. lei va conta pentru economie, statul încercând astfel sa compenseze scaderea apetitului bancilor pentru creditare mai ales pe zona IMM-urilor si în final sa creeze un efect de stimulare a cererii cu beneficii inclusiv la nivelul încasarilor bugetare.

Cine poate solicita linia de credit de 5 mil. lei garantata de stat

Ministerul Finantelor a stabilit conditii minime de eligibilitate pentru IMM-urile care vor sa intre în noul program de garantare a creditelor, excluderile de domenii de activitate fiind cele valabile în general pentru schemele de ajutor de stat: jocuri de noroc, fabricarea bauturilor alcoolice si a tigarilor, intermedieri financiare, asigurari, leasing, intermedieri imobiliare, protectie si paza. De asemenea, nu sunt acceptate firme aflate în procedura de insolventa.

Nu exista restrictii speciale privind numarul de angajati, iar programul accepta chiar si înregistrarea de pierderi contabile atât timp cât exista profit operational în ultimii doi ani de activitate.

„Ne adresam firmelor viabile, care au fost deja validate de piata, dar care au nevoie de sprijin pentru dezvoltare. În conditii normale firmele respective ar trebui sa se poata împrumuta singure de la banci, însa stim ca nu avem o situatie normala pe piata bancara, creditul scade, si atunci intervenim cu garantia statului pentru a usura accesul la finantare si a stimula astfel investitiile în tehnologie, în noi locuri de munca, în extinderea pe alte piete“, spune Liviu Voinea.

Bancile vor fi obligate sa mentina conditiile de finantare pe întreaga durata a contractelor si nu vor percepe comision de rambursare anticipata. La rândul lor, beneficiarii trebuie sa vina cu garantii proprii care împreuna cu garantia oferita de stat sa acopere cel putin 100% din valoarea finantarii.

Sectorul IMM-urilor – esential pentru reluarea durabila a cresterii economice – este cel mai afectat de scaderea apetitului bancilor pentru risc, în conditiile în care si rata de neperformanta pe acest segment de piata se situeaza la circa 30%. În pofida liniilor de finantare dirijate tot spre IMM-uri de institutii financiare internationale precum BERD si BEI, accesul la credite noi este foarte greoi, bancherii înasprind în mod repetat criteriile de acordare a împrumuturilor.

Statul a mai încercat în ultimii ani sa sprijine creditarea IMM-urilor printr-o schema de subventionare a dobânzilor si de garantare partiala a creditelor, Pro­gra­mul Kogalniceanu, însa acesta a înregistrat sincope în functionare inclusiv din cauza procedurilor complicate. Bancherii prefera schemele în care statul acopera direct riscul, asa cum este modelul „Prima casa“, chiar si în formula partiala 50%/50%.

Pe de alta parte, bancile s-au plâns în ultima vreme de functionarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, acuzând blocaje în recuperarea garantiilor. În urma cu o luna Liviu Voinea, ministrul bugetului, l-a schimbat pe Aurel Saramet din functia de director general al institutiei, numind-o interimar pe Silvia Ciornei. Razvan Voican, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie