Romania, printre cele 19 tari care participa la noul sistem european de supraveghere a frontierelor externe – EUROSUR

 

România se afla printre cele 19 tari care participa la noul sistem european de supraveghere a frontierelor externe (EUROSUR), care a devenit, luni, operational. Cu toate ca sistemul urmareste reducerea numarului de imigranti ilegali care intra în UE, statele care utilizeaza EUROSUR vor fi obligate sa respecte principiul care interzice trimiterea înapoi a unei persoane catre o locatie unde viata i-ar putea fi amenintata.

frontiera UEObiectivul EUROSUR consta în sprijinirea statelor membre în eforturile lor de a limita numarul de resortisanti ai tarilor terte care intra ilegal pe teritoriul Uniunii Europene, prin „îmbunatatirea constientizarii situatiei la frontierele lor externe” si prin „cresterea capacitatii de reactie a serviciilor lor de informatii si de control la frontiere”, se arata într-un comunicat emis de Comisia Europeana.

În prima faza, la noul sistem participa 18 tari din sudul si estul Uniunii Europene, care au granite externe terestre si maritime: Bulgaria, Croatia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia si Spania, la care se adauga si Norvegia. Celelalte state cu granite externe, Belgia, Germania, Olanda si Suedia, se vor alatura EUROSUR, de la 1 decembrie 2014.

Cele 19 tari spera ca noul sistem sa duca la reducerea numarului de imigranti ilegali care intra în UE fara a fi descoperiti, a numarului de decese ale imigrantilor ilegali prin salvarea mai multor vieti pe mare si la sporirea securitatii interne în întreaga Uniune, contribuind la prevenirea criminalitatii transfrontaliere.

Structura de baza a sistemului este reprezentata de „centrele nationale de coordonare”, prin intermediul carora vor coopera si îsi vor coordona activitatile toate autoritatile nationale care au responsabilitati în ceea ce priveste supravegherea frontierelor, precum politia, politia de frontiera, paza de coasta sau marina militara.

EUROSUR va contribui la „gestionarea granitelor terestre si maritime externe ale UE prin întarirea schimbului de informatii între statele membre si cu agentia FRONTEX, însemnând schimbul de date si informatii în timp real, culese de la diferite autoritati si prin intermediul a diferite instrumente de supraveghere, cum ar fi satelitii sau sistemele de raportare de pe nave, prin intermediul unei retele de comunicare protejate”, potrivit unui comunicat emis de Parlamentul European.

Conditii

Statele care utilizeaza EUROSUR vor fi obligate sa respecte drepturile omului, inclusiv principiul nereturnarii, care interzice trimiterea înapoi a unei persoane catre o locatie unde viata sau libertatile i-ar putea fi amenintate.

Regulile EUROSUR prevad, de asemenea, ca utilizatorii sa protejeze toate drepturile fundamentale UE, inclusiv protectia datelor personale. Orice schimb de informatii privind datele personale între statele membre UE sau cu tari terte prin intermediul noului sistem trebuie sa aiba loc doar în cazuri extreme si sa respecte legile privind protectia datelor.

Totodata, statele membre nu trebuie sa utilizeze EUROSUR pentru a trimite catre tari terte informatii care ar putea fi folosite pentru a identifica o persoana a carei cerere de protectie internationala este în curs de procesare sau a carei viata sau integritate fizica ar putea fi în pericol.

Conform FRONTEX, în 2012, peste 72.000 de persoane au trecut ilegal granitele externe ale Uniune Europene. Mihaela Cojocariu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie