Paradoxul Romaniei: In top 5 in Europa la productia de titei, de gaz si de cereale, dar pe penultimul loc la venituri si PIB/capita

 

Doar agricultura ne scoate din anonimat. Macroeconomic suntem codasi atât la nivel european, cât si mondial.

pibRomânia se afla pe prima pozitie la nivelul Uniunii Europene dupa produc­tia totala de floarea-soarelui si dupa ritmul de crestere al productiei de autoturisme în primul semestru al acestui an.

Acesti doi indicatori sunt printre putinii unde piata locala se afla în top trei.

Ziarul Financiar a ales sa marcheze Ziua Nationala a României analizând pozitia economiei la nivel mondial si eu­ropean în mai multe domenii, precum industrie, agricultura, energie sau co­mert. Au fost evaluati astfel 100 de indicatori, de la PIB si PIB/capita la cheltuieli cu sanatatea si salarii.

Datele au relevat astfel ca piata locala este codasa la nivelul UE în cele mai multe domenii, precum salariul minim, absorbtia de fonduri structurale sau cel bancar (activele administrate de sistemul bancar).

Gradul de subdezvoltare al economiei locale este ilustrat si de o alta serie de indicatori, precum gradul de dotare a locuintelor cu cada sau cabina de dus (67,9%, locul 25 în Europa) sau gradul de dotare a locuintelor cu apa curenta (doar 79,4% dintre locuinte sunt racordate la apa, locul 26 în Europa).

România se afla astfel nu doar în spatele statelor dezvoltate din Europa, ci si în umbra celor din regiune, în frunte cu Polonia si Cehia, care au pornit de la acelasi nivel în urma cu 24 de ani, odata cu caderea comunismului.

Pentru a reduce diferentele de dezvoltare, România trebuie însa si sa atra­ga investitii straine directe. Anul trecut, România a ocupat locul 69 în lume dupa volumul de investitii straine, cu un total de 2,7 mld. dolari. Pe primul loc se afla SUA cu 4.500 mld. dolari.

România are foarte mult de recuperat

Locul 54 la nivel mondial este ocupat de România dupa valoarea PIB-ului nominal în 2012 cu o valoare de 169 mld. dolari. Pe primul loc se afla SUA cu un PIB nominal de 15.700 mld. dolari, potrivit Bancii Mondiale.

Ultimul loc în Europa la cheltuielile cu sanatatea (ca procent din PIB) este ocupat de România, arata datele Eurostat. Cele mai mari cheltulei sunt în Franta, Germania, Olanda si Danemarca unde se aloca peste 11% din PIB pentru sanatate, dublu comparativ cu România.

Penultimul loc (26) în UE la salariul minim este ocupat de România. Cu un salariu minim de 800 de lei brut pe luna (180 de euro brut/luna), România se afla doar în fata Bulgariei (158 euro brut/luna). Cel mai mare salariu minim îl primesc angajatii din Luxemburg, respectiv 1.870 de euro brut pe luna la începutul acestui an, potrivit Eurostat. Cristina Rosca, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie