Femeile care au copii ar putea beneficia de o reducere a varstei de pensionare – proiect de lege

 

Femeile care au copii ar putea iesi mai devreme la pensie. Un proiect de lege, depus la Parlament, prevede reducerea varstei de pensionare a femeilor cu doi ani, pentru fiecare copil nascut.

Mama cu copilInitiativa legislativa apartine deputatului Tudor Ciuhodaru si vine in contextul in care Guvernul a anuntat ca si femeile ar putea munci pana la 65 de ani, la fel ca barbatii, scrie ro.stiri.yahoo.com.

De asemenea, tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil, pe baza unor considerente economice, ceea ce a dus la un declin demografic ingrijorator, de cinci romani pe ora, se arata in proiectul de lege.

Potrivit initiatorului, in cazul in care va fi adoptata, legea va avea impact favorabil pe trei segmente socioeconomice, respectiv asupra natalitatii, a reducerii evaziunii si a muncii la negru, si asupra sperantei de viata.

“In forma actuala Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare in functie de numarul de copii nascuti asa cum prevedea vechea lege, in prezent abrogata, Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Conform proiectului meu de lege, toate femeile, care au muncit si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, au dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu cate doi ani pentru fiecare copil nascut si crescut in familie. Consideram ca acest lucru va avea impact favorabil pe trei segmente socioeconomice: asupra natalitatii in general dar cu precadere in familiile in care mamele muncesc; asupra reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele avand un motiv suplimentar in angajarea cu forme legale, si asupra sperantei de viata.

In 2012 rata totala de fertilitate (numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale perioade fertile) din Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care dispar cate cinci romani in fiecare ora.

Modelul actual de fertilitate arata o scadere de un copil pentru fiecare romanca iar tot mai multe femei, salariate sau nu, amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice”, a mentionat deputatul Tudor Ciuhodaru, scrie vrn.ro. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

1 comentariu

  1. aurora spune:

    ar fi minunat sa putem iesi la pensie femeile care au nascut si crescut copii .pe mine m-ar ajuta mult pt. ca am 55 ani !! speram sa treaca si sa se aprobe!!! e cazul sa se faca si ceva bun pt. noi femeile!!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie