Propunere legislativa: Intonarea zilnica a imnului in scoli si arborarea permanenta si obligatorie a drapelului Romaniei pe sediile institutiilor

 

Senatorii PSD au depus o propunere legislativa ca imnul national sa fie intonat zilnic în scoli, iar ca drapelul României sa fie arborat „în mod permanent si obligatoriu” pe sediile institutiilor, fiind propuse de altfel si sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a acestuia, potrivit Mediafax.

steagul romaniei arboratSenatorul PSD de Mures Alexandru Petru Fr tean, alaturi de senatorii PSD Gabriela Firea si Serban Nicolae, si de lectorul universitar doctor Olimpiu Sabau Pop sunt cei care au propus modificarea si completarea Legii 75/1994, privind arborarea drapelului României, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema României de catre autoritatile si institutiile publice.
Propunerea legislativa prevede sanctiuni pentru nerespectarea regimului de arborare a drapelului national, dar si intonarea imnului în scoli, în conditiile în care, potrivit lui Fratean, în judetul Mures au fost semnalate, de-a lungul timpului, situatii repetate de nerespectare a simbolurilor nationale, „cum ar fi folosirea altor însemne decât cele stabilite prin Constitutia României, situatii care genereaza tensiuni în cadrul comunitatilor”.
Senatorul PSD de Mures Alexandru Fratean a mentionat ca, în perioada în care a fost prefect, a sesizat aceste situatii Guvernului, înaintând Ministerului Administratiei si Internelor, în septembrie 2012, „o prima propunere de remediere a lacunelor legislative”, iar în prezent, ca senator, poate actiona direct. Totodata, Fratean a precizat ca prin „arborarea însemnelor altor state” se face referire la drapele ale unor state sau entitati nerecunoscute de România.

Directorul scolii ar urma sa raspunda de intonarea imnului zilnic

„Sunt mai multe aspecte. O categorie o reprezinta statele nerecunoscute de România, state care nu mai exista sau entitati ce se pretind a fi state, drapelele lor nu se pot arbora. Trebuie facuta o distinctie între drapel si steag. Drapelul e însemn oficial, steagul intra pe Legea publicitatii, 185/2013. Sanctiunile prevazute sunt reprezentate de amenzi destul de mari, ca în Legea 185/2013”, a declarat pentru Mediafax senatorul PSD de Mures Alexandru Fratean, întrebat daca este vizata si arborarea steagului Tinutului Secuiesc.
Fratean a sustinut ca nu pot exista interpretari în privinta simbolurilor României si ca, potrivit propunerii legislative, intonarea imnului în scoli ar urma sa se faca zilnic, dar „e posibil sa mai apara amendamente”. Potrivit acestuia, pentru fiecare caz, sunt stabilite institutiile responsabile pentru verificarea respectarii prevederilor legale si aplicarea sanctiunilor.
„Directorul scolii ar urma sa raspunda de intonarea imnului zilnic. Sanctiuni prevazute expres nu sunt, însa ar intra pe regula de functionare a scolii, cu puncte de penalizare si avertismente”, a explicat Fratean. De asemenea, senatorul a aratat ca a depus propunerea legislativa la Senat, joi, urmând sa fie semnata si de alti colegi, în preajma Zilei Nationale a României. curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie