Zeno Sustac, conferinta de presa: Din estimarile mele personale, cred ca ne apropiem de 10.000 de medieri la nivel national, in 2013

 

Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Zeno Sustac, a facut in cadrul conferintei de presa organizata cu ocazia Conferintei Nationale a Meditorilor „Medierea, un bun national”, o incursiune a etapelor pe care medierea le-a parcurs de la aparitia ei in tara noastra.

zeno sustac1„Faptul ca atat de multe autoritati din Romania cu ocazia acestui eveniment si cu ocazia unor evenimente anterioare transmit un mesaj catre societatea romaneasca de sustinere a medierii, nu poate decat sa ne bucure. De la cel mai inalt nivel: presedinte de stat, prim ministru, ministere din diverse domenii, conducatori de profesii liberale, mesajul este unanim: acela de sustinere a medierii la nivel national. Un lucru este foarte important: Noi suntem o profesie relativ tanara, printre cele mai tinere profesii din Romania.

Cadrul legislativ pe partea de mediere s-a construit si a devenit functional in anul 2006. Practic medierea este institutionalizata in Romania incepand cu anul 2006. In anul 2008 a fost dat publicitatii de catre Consiliul de Mediere, primul tablou al mediatorilor autorizati. Desi legea era din 2006, transpunerea prevederilor legii in practica a fost un proces migalos care s-a incununat de succes cu privire la partea de aplicabilitate incepand cu 2008. In mod concret, in 2008 avem un prim tablou al mediatorilor autorizati.

Raportul Parlamentului European din 2011, a transmis un mesaj extrem de coerent, de clar si de imbucurator pentru noi: Romania, pe partea de legislatie de mediere este mult in fata altor state membre ale Uniunii Europene. Suntem nominalizati ca si un exemplu de urmat. Avem un organism autonom de interes public care coordoneaza si reglementeaza profesia de mediator in baza legii speciale. Avem un statut aparte in societatea romaneasca, suntem la urma urmei acel factor de echilibru social, atat de necesar in orice societate contemporana. Mediatorii in Romania sunt profesionisti in domeniul solutionarii disputelor.

E foarte important ca profesia de mediator se adreseaza in mod exclusiv intelectualilor, persoanelor cu studii superioare, care dupa ce indeplinesc rigorile prevazute de lege au posibilitatea de a accede in profesie. La nivel institutional, ne bucuram de sprijinul principalelor institutii cu atributii in domeniul justitiei, este vorba de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Institutul National al Magistraturii, colbaorarea cu instantele de judecata si cu parchetele este o colaborare foarte buna. Sigur, lucrurile nu se pot petrece peste noapte, am aparut si noi de un numar de ani, si in continuare sunt foarte multe procese in derulare in Romania. La urma urmei va trebui sa vorbim despre chestiuni cuantificabile.

Urmarind evolutia medierii in ultimii ani, de la an la an s-a inregistrat constant o crestere a numarului de medieri desfasurate, pe anul in curs nu avem o statistica, la acest momenti, dar cu siguranta vom avea. Din estimarile mele personale, cred ca ne-am apropiat undeva la 10.000 de medieri la nivel national in 2013.

Important e ca aceasta schimbare de mentalitate despre care vorbea si colegul meu se petrece gradual. Este nevoie de o popularizare si o promovare a beneficiilor medierii persoanelor interesate din Romania, si avem toata increderea ca in urmatorii ani eforturile vor fi din ce in ce mai vizibile.

Multumesc public tuturor mediatorilor din Romania pentru ca fac aceste lucruri posibile, de asemenea vreau sa le multumesc colegilor mei din Consiliul de Mediere, deoarece fiecare dintre ei a pus foarte mult suflet in sustinerea medierii, sustinerea profesiei si implementarea reala a medierii la nivel national.”,  a spus Zeno Sustac.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

2 comentarii

  1. alina spune:

    10.000 de medieri impartite la 10.000 de mediatori, cate o mediere/mediator. Ce „succes fulminant” a inregistrat Consiliul de mediere!

  2. Irina Comeaga spune:

    Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras. Sunt atat de multi mediatori fara medieri, incat ma intreb pe ce estimari personale se bazeaza aceasta „statistica”. Pacat ca mediatorii nu au crajul de a recunoaste deschis ca someaza cu gratie. Dupa mai mult de un am de activitate eu nu mi-am recuperat inca nici costul cursului de formare initiala, nu mai spun de cele de formare continua sau de investitiile in birou. Sigur ca acesta nu este un indicator, iar intentia mea nu este de „a ma umple de bani”, cum am mai fost banuita in trecut de unii colegi. Imi permit (inca) sa profesez din pasiune, desi nu e normal. Vreau doar sa spun ca, in opinia mea, cifrele prezentate de domnul Sustac sunt rupte de realitate, din pacate.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie