Transgaz Medias trebuie sa investeasca aproximativ 1 miliard de euro pana in 2019, pentru a prelua in sistem gazele din Marea Neagra

 

Transgaz are nevoie de investitii de un miliard de euro pâna în 2019 pentru a prelua în sistemul national gazele extrase de OMV Petrom si ExxonMobil din perimetrul Neptun din Marea Neagra, au declarat, vineri, pentru AGERPRES, surse din companie.

transgaz‘Pentru a prelua gazele extrase de OMV Petrom si de Exxon, este nevoie de o conducta care sa aduca gazul din Marea Neagra pe uscat, apoi sa-l transporte de-a lungul tarii pâna în Ungaria. Pentru aceasta conducta si pentru a întari restul sistemului de transport, astfel încât sa suporte preluarea acestor cantitati uriase de gaze, este nevoie de investitii de un miliard de euro’, au spus sursele mentionate.

Potrivit acestora, este nevoie ca aceste investitii sa fie demarate înca de acum, pentru ca întregul sistem de conducte noi sa fie functional în anul 2019, când se estimeaza începutul productiei de gaze în perimetrul Neptun.

‘Conducta va fi construita si finantata exclusiv de Transgaz. Banii vor proveni 60% din emisiuni de obligatiuni si restul din credite de la banci’, au adaugat sursele citate.

Aceasta conducta va fi folosita si de celelalte companii care vor extrage ulterior gaze din Marea Neagra.

Pe lânga OMV Petrom si ExxonMobil, mai detin participatii în perimetre maritime Romgaz, Lukoil, PetroVentures, Petroceltic si Petromar Resources.

În urma cu o saptamâna, la Viena, Jaap Huijskes, directorul de explorare si productie al OMV, a estimat ca productia de gaze în perimetrul Neptun va începe la finele acestui deceniu.

‘Vom fora a doua sonda de explorare la finele trimestrului doi al anului viitor pentru a confirma primele descoperiri ale sondei Domino, cele din 2012. Apoi vom fora si alte sonde în perimetrul Neptun’, a spus el.

Întrebat daca OMV este convins ca acolo se gasesc zacaminte comerciale de gaze, oficialul companiei a raspuns: ‘Ne asteptam ca productia în perimetrul Neptun sa înceapa la finele acestui deceniu’.

Petrom si ExxonMobil exploreaza perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagra, unde o prima sonda de explorare a relevat, în 2012, posibile zacaminte între 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. La consumul actual al tarii, acestea ar putea acoperi consumul integral de gaze al României timp de sase ani. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie