Premiera in Romania: O companie cu capital romanesc preia un asigurator cu capital strain

 

Grupul francez AXA vinde operatiunile din România catre Astra Asigurari, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, partile convenind sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei.

axa asigurari„AXA a anuntat astazi încheierea unui acord cu Astra Asigurari pentru vinderea operatiunilor sale de programe de asigurari de viata si economisire din România, precum si iesirea de pe piata din România (…) Partile au convenit sa nu dezvaluie termenii si conditiile tranzactiei. Finalizarea tranzactiei se supune îndeplinirii conditiilor de finalizare obisnuite, inclusiv obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare”, se arata într-un comunicat transmis de AXA.

Surse apropiate tranzactiei au confirmat anterior pentru Ziarul Financiar preluarea filialei locale a AXA de catre Astra, cea mai mare companie de asigurari din România.

Astfel, pentru prima data în 23 de ani o companie cu capital românesc preia un asigurator cu capital strain.

Tranzactia presupune preluarea a 40.000 de contracte si a unui business anual de 7 milioane de euro, conform ultimului exercitiu financiar încheiat (2012), a scris Ziarul Financiar în editia de vineri.

Din tranzactie fac parte si circa 50-60 de imobile, în care se afla agentiile teritoriale ale AXA, noteaza ZF.

Veniturile din prime subscrise ale AXA Life Insurance România au crescut anul trecut cu 31%, la 32,5 milioane lei, de la 24,8 milioane de lei în 2011, potrivit datelor transmise anterior de AXA.

Compania a încheiat 2012 cu pierderi de 43,84 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), în crestere cu 11% fata de 2011.

Grupul francez AXA a intrat pe piata româneasca în anul 2010, când a preluat compania Omniasig Asigurari de Viata de la Vienna Insurance Group (VIG).

Potrivit AXA Life Insurance România, grupul AXA a investit 29,3 milioane de euro în subsidiara din România de la preluare. Cifra nu include si suma platita de AXA grupului VIG.

Grupul AXA, prezent în 57 de tari, a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 90,1 miliarde de euro. La finele anului trecut, grupul avea în administrare active de 1.116 miliarde de euro.

Liderul pietei românesti de asigurari, Astra Asigurari a avut în primul semestru venituri din prime de 601,7 milioane de lei, în crestere cu 16% fata de rezultatul consemnat în perioada similara din 2012.

Astra Asigurari a fost înfiintata în anul 1991 si are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA – 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurari are doua sucursale în afara teritoriului României, în Ungaria (deschisa la finalul anului 2010) si în Slovacia (operationala din decembrie 2012). mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie