Termenul de predare a informatiilor privind proiectul Rosia Montana, a fost prelungit de Comisia Europeana cu doua saptamani

 

Comisia Europeana a prelungit cu doua saptamâni termenul pâna la care România trebuie sa trimita la Bruxelles, prin sistemul EU Pilot, informatiile solicitate de executivul comunitar despre proiectul minier Rosia Montana, a declarat joi, pentru Agerpres, Joseph Hennon, purtatorul de cuvânt al comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik.

rosia montana2Termenul initial pentru trimiterea informatiilor solicitate autoritatilor române era 22 noiembrie si a expirat în ultima zi lucratoare a saptamânii trecute.

‘CE a acordat o extindere /a termenului/ pentru autoritatile române pâna la finalul saptamânii viitoare. Cazul este complicat si sensibil, iar din acest motiv este nevoie de mai mult timp. În stadiul actual, nu putem preciza cât de mult va dura sa realizam o evaluare, dar vom face acest lucru cât de curând posibil’, a afirmat purtatorul de cuvânt.

Ministrul român al mediului, Rovana Plumb, a discutat cu comisarul Potocnik despre dosarul Rosia Montana la 3 octombrie, cu prilejul ultimei vizite pe care a efectuat-o la Bruxelles.

‘Termenul-limita pe care-l are România pentru a raspunde prin ‘EU Pilot’ este 22 noiembrie. Ministrul /Rovana/ Plumb a dat asigurari ca termenul va fi respectat’, a declarat la momentul respectiv Joseph Hennon.

Rovana Plumb afirma la 1 octombrie, în cadrul unui briefing de presa desfasurat tot la Bruxelles, ca informatiile solicitate de CE privind proiectul minier de la Rosia Montana sunt ‘în pregatire’ si ca vor fi transmise ‘conform procedurii europene, prin EU Pilot’.

‘EU Pilot’ este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitarile de informatii si plângerile cetatenilor si întreprinderilor care ridica o problema legata de aplicarea corecta a legislatiei UE. Sistemul este utilizat atunci când este necesara o clarificare din partea statelor membre a situatiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie sa furnizeze explicatii sau solutii într-un interval de timp scurt, inclusiv actiuni de remediere în cazul încalcarii legislatiei UE. Serviciile specializate ale Comisiei analizeaza toate raspunsurile statelor membre, putând fi apoi adoptate masuri suplimentare pentru aplicarea legislatiei UE, daca este necesar.

Reprezentantul CE la o dezbatere de la sfârsitul lunii septembrie din Comisia de mediu a PE privind tehnologiile pe baza de cianuri în minerit a afirmat ca executivul comunitar a solicitat unele informatii privind proiectul minier Rosia Montana de la autoritatile române, pentru a verifica daca cerintele din directiva UE privind gestionarea deseurilor sunt respectate. El a precizat ca pâna când autoritatile române nu vor furniza aceste informatii, CE nu le poate raspunde eurodeputatilor care i-au cerut sa se pronunte daca proiectul de la Rosia Montana respecta sau nu legislatia UE.(Corespondent: Florin Stefan, editor: Tudor Martalogu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie