Donatiile catre ONG. In ce cuantum se pot face?

 

Daca taxele si impozitele v-au coplesit aflati ca statul are inca mici slabiciuni legislative! Pana va calca ANAF pragul, fie firme sau persoane fizice, invatati-va sa va protejati oficial munca si profitul.

donatieAsa cum guvernantii se gandesc zi si noapte cum sa-i impovareze cu noi dari pe contribuabili, in egala masura antreprenorii si oamenii corecti fata de stat trebuie sa gaseasca solutii legale de eficientizare fiscala. Inca din 2004, sponsorizarea a 20% din impozitul pe profit este o facilitate existenta in codul fiscal, dar care nu este foarte cunoscuta si, prin urmare, nu prea este pusa in practica (Legea 571/2003, cu modificarile aferente). A nu se confunda cu redirectionarea a 2% din impozitul pe salarii!

Directionarea inseamna ca plata sponsorizarii se face direct catre un ONG (fundatie sau asociatie) alese de platitor si nu de catre ANAF. Pentru ca suma sa fie deductibila, antreprenorii au de indeplinit urmatoarele conditii:
– plata trebuie sa fie facuta catre un ONG;
– suma sa nu fie mai mare de 20% din impozitul de plata;
– suma sa nu depaseasca 3 la mie (trei la mie) din cifra de afaceri;
– plata sa fie facuta pana la 31 decembrie a anului fiscal in curs;
– sa existe un contract de sponsorizare semnat cu organizatia aleasa.

Exemplu de calcul:
Cifra de afaceri 200.000 lei
Cheltuieli deductibile 170.000 lei
Profit brut 30.000 lei
Impozit pe profit – 16% 4.800 lei
3 la mie din cifra de afaceri 600 lei
20% din impozit 960 lei
In acest caz, suma maxima donata poate fi de 600 lei.

Iata un simplu model prin care se poate face o sponsorizare eleganta cu o suma de 600 lei, dar nu mai tarziu de 31 decembrie. Astfel, plata impozitului pe profit va fi de 4.800-600=4.200 lei, plata ce trebuie efectuata pana la 25 martie anul urmator. Pentru a fi cat mai aproape de suma maxima deductibila, in lunile noiembrie-decembrie estimati profitul realizat, verificati limita de trei la mie din cifra de afaceri si 20% din impozit, si gasiti o organizatie care merita ajutata.

Mai nou, incepand cu 1 ianuarie 2014, conform modificarilor la codul fiscal, prin OUG 102/2013, se va reporta dreptul de deducere a sumelor care depasesc limita minima care se scade din impozitul pe profit in urmatorii 7 (sapte) ani consecutivi.

Pentru sumele mai mici de 5.000 lei, puteti efectua sponsorizarea in numerar, cu conditia sa semnati contractul si sa vi se emita chitanta fiscala pana la data de 31 decembrie 2013. Pentru sumele mai mari de 5.000 lei, ordinul de plata trebuie virat catre organizatia sponsorizata tot pana la sfarsitul anului.

In cazul in care suma depaseste cele doua conditii procentuale, diferenta este considerata ca nedeductibila si tratata ca atare, respectiv impozitata. In cazul in care plata este facuta dupa 31 decembrie 2013, va fi considerata sponsorizare aferenta anului urmator. Din pacate, microintreprinderile platitoare de impozit pe venit nu beneficiaza de aceasta deductibilitate fiscala. ziare.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie