Cum se va schimba in 2014 sistemul sanitar?

 

Marile promisiuni ale autoritatilor pentru anul viitor vizeaza distribuirea si punerea în functiune a sistemului cardului national de sanatate, implementarea doarului electronic de sanatate, intrarea în vigoare a noii legi a malpraxis-ului, dar si începerea implementarii pachetului de servicii medicale de baza, de care pacientii vor beneficia în sistemul sanitar public.

medicIata, punctual, ce se schimba pentru pacienti în sistemul sanitar în anul 2014

1. Autoritatile promit ca în 2014 vom primi si vom putea folosi cardurile nationale de sanatate.

2014 este urmatorul termen asumat de autoritati pentru distributia si implementarea sistemului cardului national de sanatate. Va amintim ca proiectul cardului a fost amânat sistematic din 2007 încoace!

În 2014, toti pacientii majori vor primi cardurile nationale de sanatate prin posta.

Cardurile nationale de sanatate vor înlocui adeverinta de asigurat sau salariat necesara în prezent pentru a putea beneficia de servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Pacientii vor dovedi ca sunt asigurati la Sanatate prin intermediul cardului national de sanatate.

Concret, cardul national de sanatate va permite medicului sa verifice în sistem (SIUI), în timp real, daca esti asigurat la Sanatate. Pe de alta parte, sistemul cardului national de sanatate va reduce substantial frauda din sistemul sanitar.

Dupa ce vom primi cardurile nationale de sanatate, ele vor fi obligatorii la fiecare vizita la medicul de familie.
Informatiile minime pe cale le va contine cardul sunt numele si prenumele asiguratului, codul unic de asigurat diferit de CNP si format din 20 de caractere, numarul de identificare al cardului si data expirarii cardului.

Doar cu acordul pacientului, medicul de familie va încarca pe card date precum persoane de contact în caz de urgenta, grupa sanguina a asiguratului, consimtamântul pentru donarea de organe, date medicale cu risc vital ale pacientului.

Termenul de valabilitate al cardului national de sanatate este de cinci ani de la data emiterii.
Cardul national de sanatate este un document distinct de cardul european de sanatate si este valabil doar pe teritoriul României.

2. În 2014 vom avea si dosar electronic de sanatate – ultima veriga a platformei informatice a asigurarilor de sanatate (din care s-a implementat deja SIUI si reteta electronica).

Dosarul electronic de sanatate va fi operational în 2014, au promis oficialii CNAS.

Dosarul electronic de sanatate va stoca într-o maniera standardizata toate informatiile din istoricul medical al fiecaruia dintre noi, începând cu vacciunurile, continuând cu analizele facute de-a lungul vietii, cu bolile cronice cu care traim, interventiile pe care le-am avut, tratamentele administrate, alergiile, intolerantele, probleme de sanatate relevante ale membrilor de familie.

Dosarul electronic de sanatate va mai contine informatii privind consimtamintele date de pacient în timpul vietii (pentru donarea de organe, de exemplu) si indicatii legale date de pacient în timpul vietii.

În prima etapa, dosarele electronice de sanatate vor putea fi folosite la medicii de familie si în spitale mari. Odata implementat, dosarul electronic de sanatate va permite medicilor de familie si din spitalele mari sa acceseze în timp real toate datele medicale relevante despre pacientul consultat.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie