Providerii de internet din Europa ar putea fi fortati sa blocheze accesul la site-uri care contin fisiere asupra carora nu exista drepturi de autor

 

Avocatul general al Curtii Europene de Justitie, Pedro Cruz Villalón, a anuntat ca providerii de internet din Europa vor putea fi fortati sa blocheze accesul la site-uri care contin fisiere asupra carora nu exista drepturi de autor, cum sunt torrentele.

internetAstfel, instantele europene vor primi drepturi sporite în a forta firmele care furnizeaza servicii de internet sa blocheze accesul clientilor la aceste site-uri.

Cu toate acestea, orice actiune de blocare va trebui sa fie foarte punctuala, sa se asigure ca va viza doar continutul pus ilegal pe internet si ca orice alt site va putea fi accesat fara nicio problema.

„Potrivit avocatului general, se poate impune unui furnizor de acces la internet obligatia de a bloca accesul clientilor sai la un site internet care încalca drepturile de autor. O astfel de ordonanta judecatoreasca trebuie sa indice masurile concrete de blocare si sa garanteze un just echilibru între interesele contradictorii, care sunt aparate ca drepturi fundamentale”, se arata într-un comunicat de presa al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Potrivit dreptului Uniunii, statele membre trebuie sa se asigure ca titularii dreptului de autor  pot solicita ca o ordonanta sa fie pronuntata împotriva intermediarilor ale caror servicii sunt folosite de catre terti pentru a contraface aceste drepturi.

În jurisprudenta s-a recunoscut deja ca furnizorii de acces la internet pot fi considerati, în principiu, intermediari în sensul mentionat si ca pot fi, astfel, destinatarii unei asemenea ordonante, atât pentru încetarea încalcarilor savârsite deja, cât si pentru prevenirea unor noi încalcari.

În practica, persoanele care opereaza site-uri care în calca dreptul de autor si furnizorii care le asigura acestora accesul la internet sunt stabiliti adesea în tari situate în afara Uniunii Europene sau îsi ascund identitatea, astfel încât nu pot fi urmariti.

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justitie, se mai precizeaza în comunicat.

CINCI LUCRURI SIMPLE pe care trebuie sa le stii înainte sa deschizi TORRENTELE

Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le cunoasteti înainte sa deschideti site-urile de torrente sa descarcati filme, muzica sau software:

1. Pirateria se realizeaza prin copierea, descarcarea, punerea la dispozitie, vânzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de munca.

2. Daca realizati mai multe copii ale software-ului decât cele pe care le permite licenta înseamna ca piratati.

3. Simpla punere la dispozitie, realizare sau descarcare de copii neautorizate de software reprezinta o încalcare a legii.

4. Indiferent daca accidental realizati câteva copii pentru prieteni, împrumutati discuri, distribuiti sau descarcati software piratat de pe Internet, savârsiti o încalcare a drepturilor de autor.

5. Nu conteaza daca faci acest lucru pentru a obtine bani sau nu – daca esti prins reproducând software, poti fi facut raspunzator atât sub aspect civil, cât si penal.

SURSA: Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Business Software Alliance, IGPR

capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie