Presedintele ANRE afirma ca energia electrica nu se va scumpi pana in septembrie 2014

 

Chiar daca piata energiei electrice pentru consumatorii casnici se deschide cu 20% de la 1 ianuarie, ANRE va tine în frâu eventualele scumpiri pe care le-ar cere furnizorii cu ajutorul unui mecanism legal prin care sa intervina direct asupra costurilor lor de vânzare. Este si liberalizare, dar si reglementare, însa ANRE spune ca actioneaza doar în folosul populatiei.

energie electricaPresedintele ANRE Nicolae Havrilet spune ca, cel mai probabil, în primele trei trimestre ale anului viitor, nu vor exista scumpiri la curent, în ciuda deschiderii pietei cu 20%. Recent, acelasi Havrilet spunea ca exista posibilitatea ca factura la curent pentru gospodarii sa creasca cu 2% de la 1 ianuarie, afirmatie considerata acum „exagerat de optimista”. În sustinerea afirmatiei sale ca nu vor exista scumpiri la energia electrica, Havrilet foloseste argumentul scaderii preturilor de pe bursa de energie si un ordin al Agentiei care permite interventia directa asupra pretului la care intentioneaza acestia sa vânda energie populatiei.

„În urma cu doua saptamâni, ANRE  a emis un ordin care ne permite sa nu recunoastem unui furnizor decât costuri cu 10% mai mari decât media pretului de piata. Asadar, daca un furnizor vrea sa cumpere doar energie de la Complexul Energetic Hunedoara, cel mai scump producator, ca sa transfere costurile în facturile, e treaba lui, noi îi recunoastem doar 10% pentru media pietei, si-atât. Acest fapt, coroborat cu scaderea, pe medie, a pretului energiei de la bursa, ne face sa credem ca nu vom avea mariri de pret la energie, cel putin primele trei trimestre de anul viitor”, arata Havrilet. Întrebat cum se împaca aceasta etapa din liberalizarea pietei cu o lege noua care sa permita controlul asupra pretului de vânzare al energiei, presedintele ANRE a precizat ca este necesara aceasta interventie pentru a preveni derapajele frunizorilor.

De la 1 ianuarie, 20% din energia pe care furnizorii o livreaza consumatorilor casnici se achizitioneaza din piata concurentiala. Pretul mediu pe piata este acum de 175 de lei/MWh. Pretul cu care vinde CEH este de circa 270 de lei/MWh. Daca un furnizor decide sa cumpere doar energie de la CEH, cu legea la mâna, ANRE nu-i va recunoaste la achizitie decât un pret de 194,5 lei(175 + 10%).

Pretul mediu reglementat pentru furnizorii casnici este, în 2013, de 155 de lei. Cel mai ieftin producator ce vinde pe piata reglementata este Hidroelectrica, cu 125 de lei/MWh, iar cel mai scump, CEH, cu 270 de lei/MWh

România a început, din acest an sa deschida gradual piata energiei pentru consumatorii casnici. Primul pas s-a facut la 1 iulie, când piata s-a deschis cu 10% , iar pretul energiei a crescut cu circa 2%. De la 1 ianaurie, piata se va deschide cu înca 10%, iar de la 1 iulie 2014, cu înca 10%. Liberalizarea pietei se va încheia de 31 decembrie 2017. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie