Ministrul Muncii sustine ca nu a facut nici o declaratie in care sa afirme ca FMI se opune initiativei legislative privind grupa I de munca
Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale, si Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a precizat joi ca nu a facut nicio declaratie în care sa afirme ca FMI se opune initiativei legislative privind recunoasterea grupei I de munca pentru cei care muncesc în conditii grele.
„Nu am facut nicio declaratie în care sa afirm ca FMI se opune initiativei legislative. Nu m-a sunat Fondul Monetar si nu mi-a comunicat acest lucru. Nu am declarat niciodata ca ma opun acestei initiative legislative”, a mentionat Câmpeanu, la Palatul Parlamentului, ca reactie la anumite informatii publicate de mass-media referitor la opozitia FMI fata de proiectul de lege.
Ea a adaugat ca aceasta initiativa face parte dintr-un proces parlamentar care se desfasoara dupa reguli bine stabilite.
„În urma acestei discutii, sigur, o sa contactez FMI si o sa-i întreb daca ceea ce voi ati comunicat (n.r. – mass-media) este adevarat si trimit initiativa parlamentara pentru a o vedea”, a mai precizat ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, este vorba de aproximativ 20.000 de oameni care ar urma sa beneficieze anul viitor de acest proiect legislativ.
„Este foarte greu de stabilit, pentru ca sunt dosare si acestea trebuie depuse. Nu le avem în evidenta. Dintr-un calcul foarte estimativ pe care l-am facut noi la minister nu cred ca vor depasi 20.000”, a spus Câmpeanu.
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a mai precizat ca sustine aceasta initiativa legislativa si ca sunt bani în buget alocati (aproximativ 200 milioane lei pentru mai multe activitati, inclusiv pentru aceasta).
„Noi avem bani în buget pentru ca avem de aplicat si decizia Curtii Constitutionale si am prevazut o suma calculata aproximativ, dar la mijlocul anului are loc si o rectificare bugetara si daca ar interveni probleme cu bugetul estimat se va putea face o rectificare”, a sustinut oficialul.
Totodata, Mariana Câmpeanu a mai spus ca sustine o astfel de initiativa legislativa „pentru ca este vorba despre o discriminare si orice discriminare trebuie reparata. Modul în care se va face aceasta reparatie, momentul, si forma în care va fi aprobata este la latitudinea Parlamentului”, a punctat ministrul Muncii.
Comisia pentru munca din Camera Deputatilor a admis miercuri raportul privind proiectul de lege referitor la persoanele care lucreaza în Grupa I de munca, respectiv în domenii ca minerit, siderurgie, metalurgie. Conform acestui proiect, persoanele care lucreaza efectiv sase ani în conditii grele se pot pensiona mai rapid. De exemplu, daca se cumuleaza opt ani de munca efectiva într-unul din domeniile mentionate, se poate iesi la pensie mai devreme cu doi ani.
Comisia de munca din Camera Deputatilor a întocmit miercuri un raport prin care se admite un proiect de lege privind reintroducerea gupei I de munca.
Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care reglementeaza situatia lucratorilor care muncesc în conditii deosebite.
Potrivit presedintelui Comisiei de munca, social-democratul Florin Iordache, în aceasta grupa sunt cuprinsi cei care muncesc în conditii grele, respectiv în minerit, siderurgie, metalurgie.
„Am avizat reintroducerea grupei I de munca, pentru ca printr-o lege nedreapta Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechimea celor care au lucrat în conditii grele de munca. Prin avizul nostru am reintrodus aceasta masura în minerit, metalurgie, siderurgie, etc”, a spus Iordache.
Conform proiectului de lege mentionat, cei care au stagiul complet de cotizare au posibilitatea sa iasa mai repede la pensie.
Astfel, daca un muncitor a lucrat sase ani efectiv în conditii grele, are posibilitatea sa iasa mai repede la pensie.
Presedintele Comisiei a spus ca daca, de exemplu, o persoana are opt ani de lucru în conditii grele se va putea pensiona cu doi ani mai repede.
Pentru acest proiect de lege Camera Deputatilor este for decizional.
Potrivit purtatorului de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, si liberalii au sustinut acest proiect de lege, de care ar putea beneficia peste 60.000 de persoane care au lucrat în grupa I de munca.
„Ca urmare a unei decizii absurde luate în 2010 de guvernarea PDL, oamenii care au muncit în conditii grele, în otelarii, combinate siderurgice, în industria chimica, în turnatorii de fonta, pe santiere, nu au mai putut iesi la pensie anticipat. S-a creat astfel o situatie de discriminare între persoanele pensionate pâna la 31 decembrie 2010, care au beneficiat de acest drept, si persoanele pensionate ulterior acestei date”, precizeaza deputatul Cristina Pocora, într-un comunicat remis AGERPRES.
Ea mai spune ca, la un stagiu de cotizare realizat în grupa I de munca de sase ani, de exemplu, persoanele în cauza beneficiaza de o reducere a vârstei standard de pensionare cu un an si 3 luni. La 35 de ani cotizati pentru aceasta grupa de munca, reducerea vârstei standard de pensionare este de 12 ani, se mai arata în comunicat.(AS – operator: Gabriela Ciuca, autor: Sorin Penes, editor: Florin Marin), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!