Medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti s-au solidarizat cu chirurgul Dan Oprea, care a afirmat ca se face vinovat de malpraxis in fiecare zi

 

Medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti s-au solidarizat, joi, cu acuzatiile grave ale chirurgului Dan Oprea privind conditiile din spital, care au dus si la efectuarea la unitatea medicala a unei anchete a Ministerului Sanatatii.

spital mediciMedicii de la cel mai mare spital din Prahova au trimis presei o scrisoare deschisa pe care apar semnaturile a peste 20 de cadre medicale, în document aratându-se ca toti medicii din România sunt obligati zilnic sa faca compromisuri în conditiile în care sistemul este subfinantat.

‘Oricât am vrea sa ne ascundem, trebuie sa recunoastem deschis ca saracia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemultumirilor aparute. Conditiile oferite de catre sistem obliga zilnic toti medicii din România la mici compromisuri fara de care nu am mai putea asigura asistenta medicala. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacientii în singurul spital care asigura asistenta medicala de urgenta în judetul cu cel mai mare numar de locuitori? Din toate aceste motive, ne solidarizam cu declaratiile colegului nostru, dr. Dan Oprea’, se arata în scrisoarea remisa presei.

De asemenea, în document se arata ca medicii sunt ‘de aceeasi parte a baricadei’ cu pacientii, ‘într-o societate bolnava care nu pune niciun pret pe suferintele si nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe noptile nedormite si pe anii lungi de specializare profesionala‘.

Ministerul Sanatatii a dispus, marti, demararea unei anchete la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, cel mai mare din Prahova, în urma unor declaratii ale medicului primar de chirurgie generala Dan Oprea aparute în presa.

Respectivul medic spune, într-o scrisoare deschisa, ca se face vinovat de malpraxis în fiecare zi. „Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori. Ata cu ac sertizat se gaseste sporadic, de baza fiind tot ata din timpurile doctorului Andreoiu. Pense LigaSure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – racheta cosmica… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante. (…) Daca vrei sa tratezi un bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Îti vine sa urli când zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis”, se arata în scrisoare.

Comisia de ancheta este formata din trei reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, doi reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Prahova si un reprezentant al Consiliului Judetean Prahova, în subordinea caruia se afla SJU Ploiesti.

Managerul spitalului, Adrian Strâmbeanu, a precizat ca medicul Dan Oprea i-a înaintat o adresa în care arata ca este ‘epuizat fizic si psihic’. ‘Am o adresa de la domnul doctor, o solicitare catre manager, care a fost facuta în aceeasi zi sau la o zi diferenta dupa acest memoriu, în care îmi spune ca este epuizat fizic si psihic, ca starea de sanatate nu-i mai permite sa intervina operator vizavi de pacientii de urgenta si ca doreste sa nu mai fie prins în garzile de la Spitalul Judetean pe chirurgie’, a afirmat Strâmbeanu.

De asemenea, acesta a transmis, joi, un comunicat de presa în care afirma ca starea de oboseala la care face referire medicul în cauza este ‘un fapt real si cât se poate de firesc’, în conditiile în care cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti lucreaza ore suplimentare, într-un flux continuu.

‘Cererea înregistrata la secretariat a urmat calea administrativa din spital, fiind îndrumata catre directorul medical al spitalului, subsemnatul, în calitate de manager, neputând lua decizii în ceea ce priveste retragerea temporara a unor medici din serviciul de garda al spitalului. Pe marginea actului amintit (…), cererea domnului doctor Oprea îndrumata catre directorul medical al spitalului si catre seful de sectie a avut drept rezolutie evaluarea domnului doctor prin Departamentul de Medicina a Muncii si examen psihiatric în vederea stabilirii capacitatii de munca a acestuia, în contextul solicitarii facute’, se arata în comunicat.

Conform sursei citate, din SJU Ploiesti se externeaza anual peste 55.000 de pacienti, dintre care mai mult de 26.000 sunt pacienti externati din sectiile chirurgicale ale spitalului.(AS – autor: Anamaria Toma, editor: Marius Fratila), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie