Demersurile de limitare a imigratiei in interiorul Uniunii Europene, initiate de Marea Britanie, agreate de Germania si Franta

 

Germania si Franta s-au alaturat Marii Britanii în demersul de elaborare a unor masuri de limitare a imigratiei în interiorul granitelor Uniunii Europene, alimentând astfel tensiunile provocate de aceste initiative înaintea summitului de la Vilnius, scrie joi publicatia Financial Times.

david cameronBerlinul si Parisul împartasesc îngrijorarea premierului britanic David Cameron, în opinia caruia valul de imigranti români si bulgari asteptat anul viitor, odata cu liberalizarea pietei muncii, ar putea aduce mai multe voturi partidelor populiste si de extrema-dreapta la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Astfel, noua coalitie a cancelarului german Angela Merkel s-a angajat miercuri sa ia masuri de prevenire a ‘cererilor nejustificate de obtinere a unor ajutoare sociale’, încercând astfel sa descurajeze ‘imigratia generata de saracie’ ce provoaca probleme în unele orase.

În acelasi timp, guvernul francez a cerut înasprirea controalelor pentru lucratorii temporari veniti din alte tari, anuntând miercuri masuri de prevenire a ceea ce a numit abuzul privind normele europene care reglementeaza angajarea temporara a lucratorilor din alte state. Problema imigratiei a fost abordata în Franta de Frontul National, de extrema dreapta, pe care sondajele îl plaseaza pe o pozitie fruntasa în perspectiva alegerilor europarlamentare, la fel cum este si cazul formatiunii UKIP din Marea Britanie.

Problema imigratiei se afla si în atentia reuniunii de joi si vineri a liderilor europeni, care se întâlnesc la Vilnius la summitul Parteneriatului Estic. Cu aceasta ocazie, premierul britanic va explica planul sau de revizuire substantiala a politicii privind imigratia. El vrea ca liderii europeni sa discute despre modificarea tratatelor europene pentru a preveni ‘migratii masive’ în viitor, atunci când state mai sarace se vor alatura blocului comunitar. Acest plan a fost sever criticat în estul Europei si l-a determinat pe comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, sa avertizeze Marea Britanie ca risca sa devina ‘tara cea rea’.

Totusi, desi se gândesc si ele la masuri antiimigratie, guvernele de la Paris si Berlin nu sprijina ambitia lui Cameron de a revizui tratatele europene în sensul restrângerii dreptului liberei circulatii în interiorul Uniunii Europene.

Tonul acestei dezbateri a provocat îngrijorare în estul Europei. ‘Nu puteti avea dreptul de a va stabili companiile la Bucuresti sau Sofia pentru a beneficia de costul redus al fortei de munca fara sa acceptati si lucratorii din România si Bulgaria în tara voastra’, a avertizat eurodeputata Monica Macovei, citata de Financial Times.

La rândul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, dupa o discutie cu David Cameron, ca ‘libertatea de miscare este un principiu fundamental prevazut în tratatele europene si el trebuie aparat’. Barroso a admis ca fluxurile de imigranti pot antrena ‘provocari’, dar a precizat ca normele europene contin deja dispozitii care sa previna posibilitatea de a abuza de sistemele de protectie sociala.(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Gabriela Ionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie