Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, sustine ca datele din prezent nu indica pericolul unei deflatii

 

Datele din prezent nu indica pericolul unei deflatii, iar cea mai sigura cale de a produce anticipatii inflationiste o reprezinta majorarea deficitului, a aratat, joi, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la seminarul EU-COFILE.

lucian croitoruPotrivit sursei citate, cea mai sigura metoda de a produce anticipatii inflationiste este sa maresti deficitul, iar pe locul doi se afla relaxarea cantitativa (quantitative easing).

Pe de alta parte, Lucian Croitoru a aratat ca, în România, problema este ca se cheltuie ineficient iar când exista aceasta problema principala grija este sa fie corect folosit ceea ce se colecteaza, iar daca fondurile colectate nu sunt utilizate eficient si se maresc si impozitele este deja o contradictie.

De asemenea, Croitoru a declarat ca un buget este întotdeauna rezultatul unui echilibru politic.

Consilierul guvernatorului bancii centrale a mai explicat ca, dupa criza, ratele dobânzii au scazut de la 7,6% pâna pe la 4 si ceva, în termeni reali. Critica a fost ca, daca BNR ar fi redus mai mult rata dobânzii, poate ca nu am fi avut acea recesiune în 2009.

‘Eu spun ca nu este adevarat. Politica monetara a fost corecta si de data aceasta. A fost adecvata acestei tari. Daca BNR ar fi redus si mai mult rata dobânzii ar fi accentuat recesiunea’, a spus Lucian Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca pe canalul ratei dobânzii, daca reduci dobânda teoretic ajuti productia, dar în România exista pericolul deprecierii monedei nationale.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat recent ca introducerea accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti pe litru de la 1 ianuarie a fost o masura luata pentru a evita deflatia, care ar fi dus la cresterea somajului si la recesiune.

Alpha Bank România, împreuna cu Banca Nationala a României si Asociatia Româna a Bancilor, a organizat cea de-a 13-a editie a seminarului EU-COFILE. Evenimentul are loc în perioada 26 – 30 noiembrie, la Sinaia. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie