„Telenovela” achizitionarii terenului agricol in Romania continua cu a saptea varianta

 

Rolul primariilor in realizarea tranzactiilor cu terenuri agricole extravilane va creste, daca se adopta actuala forma a proiectului de lege care reglementeaza conditiile in care pot fi vandute si cumparate aceste terenuri. Desi in sedinta de acum o saptamana, Guvernul a adoptat o forma a acestei legi, pe care trebuia sa o transmita Parlamentului pentru dezbatere in regim de urgenta, la inceputul acestei saptamani pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a fost publicata a saptea varianta a acestui proiect, cu mai multe modificari fata de versiunea anterioara.

 teren-agricolModificari succesive la conditiile de achizitie a terenurilor agricole – o cronologie

In data de 3 septembrie, pe site-ul MADR a aparut prima varianta a proiectului de Lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii – cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF).

Aceasta varianta a fost retrasa de pe site, fiind inlocuita de cea de-a doua varianta care a fost publicata pe 17 septembrie. Cea de-a treia varianta a proiectului a fost publicata pe 23 septembrie tot pe site-ul MADR, fiind pastrata si a doua forma a acestuia.

Pe 13 noiembrie, MADR a publicat pe site-ul propriu cea de-a patra varianta a acestui proiect, dar de data aceasta nu sub forma de lege, ci de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG).

Atentie! Spre deosebire de o lege, o OUG nu mai trebuie sa treaca prin tot procesul legislativ, respectiv sa fie trimisa pentru dezbatere si aprobare celor doua camere ale Parlament, Senat si Camera Deputatilor, apoi Presedintelui pentru promulgare, dupa care sa fie publicata in Monitorul Oficial, ca sa intre in vigoare. Astfel, daca este aprobata de Guvern, o OUG poate fi direct publicata in Monitorul Oficial si sa intre in vigoare, urmand ca ulterior sa parcurga procesul legislativ si sa fie promulgata printr-o lege sau sa fie inclusa intr-o alta lege la care face referire.

In 18 noiembrie, OUG-ul propus a fost retras de pe site-ul MADR si inlocuit cu un nou proiect de lege, cea de-a cincea varianta.

In plus, la fel cum a procedat cu toate proiectele propuse pe acest subiect pana in prezent, nici pentru aceasta varianta Ministerul Agriculturii nu mentioneaza cat timp se pot trimite propunerile si observatiile, desi termenul legal este de zece zile.

Pe 20 noiembrie, MADR a retras, din nou, proiectul legii terenurilor agricole extravilane de pe site si a propus o noua varianta a proiectului de lege, cea de-a sasea, pentru care n-a fost anuntata data pana la care se pot trimite opiniile. In plus, noua varianta nu contine mari modificari fata de precedenta forma, ci doar reformulari care nu schimba sensul prevederilor.

Mai mult, in aceeasi zi, proiectul de lege a fost adoptat de Guvern, dupa care l-a trimis Parlamentului. In plus, Guvernul a facut precizarea ca proiectul privind terenurile agricole din extravilan va fi dezbatut in procedura de urgenta de catre Parlament.

In data de 25 noiembrie, proiectul de lege a fost publicat intr-o noua varianta pe site-ul Ministerului Agriculturii, cu mai multe modificari.

In aceste conditii, procesul legislativ se reia, daca MADR decide sa trimita aceasta varianta Guvernului.

Persoanele fizice care cumpara pot fi cetatenii din UE si din Spatiul Economic European

Inca din a treia varianta a proiectului de lege se precizeaza, si a ramas mentionat in actuala forma, ca prevederile noii legi se aplica cetatenilor romani, cetateniilor din Uniunea Europeana si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau in UE.

Pe langa acestia, in cea de-a patra varianta a proiectului, s-a introdus o prevedere, care a ramas si in cea de-a cincea varianta, ca aceasta lege se aplica si cetatenilor si apatrizilor din statele care fac parte din Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE).

In plus, cetatenii statelor terte si apatrizii cu domiciliul intr-un stat tert pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole extravilane din tara noastra in conditiile din tratatele internationale, pe baza de reciprocitate.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca persoanele fizice care vor sa achizitioneze terenuri agricole extravilane

In primele doua variante ale proiectului de lege privind achizitionarea terenurilor agricole extravilane se mentiona ca persoanele fizice nu pot fi proprietarii unor terenuri agricole extravilane cu o suprafata mai mare de 100 de hectare. In cea de-a treia varianta a acestui proiect, limita de 100 ha de teren agricol in extravilan li se aplica doar persoanelor fizice care inca nu detin aceasta suprafata.

In actualul proiect de lege, nu mai exista nicio limitare de suprafata de teren agricol pe care ar putea-o achizitiona persoanele fizice in extravilan, dar s-au mentinut restul conditiilor de cumparare.

In plus, potrivit actualului proiect de act normativ, persoanele fizice care vor sa cumpere in tara noastra teren agricol, situat in extravilan, nu mai trebuie sa faca dovada ca au cunostinte in domeniul agricol si ca au desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin cinci ani, aceasta prevedere fiind eliminata.

De asemenea, in actualul proiect de lege nu mai apare nici prevederea ca, la data intrarii in vigoare a legii, actualii proprietari de terenuri in extravilan trebuie sa dovedeasca ca au desfasurat activitati agricole pe acele terenurile extravilane.

Totusi, s-a pastrat prevederea ca arendasii pot cumpara teren agricol extravilan, daca au un contract de arenda incheiat pentru acel teren cu cel putin un an inainte de data inregistrarii ofertei de vanzare.

Aceasta este singura conditie pentru arendasi, deoarece una dintre conditiile prezente in toate precedentele variante ale proiectului a fost eliminata. Astfel, arendasii nu mai trebuie sa fie inregistrati potrivit articolului 1.838 din Noul Cod Civil, adica nu trebuie sa fi depus contractul la consiliul local sau consiliile locale in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, conform proiectului de OUG.

Astfel,conform noilor conditii propuse de Guvern, prin Ministerul Agriculturii, oricine va putea achizitiona teren agricol in Romania.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie