Premierul chinez, Li Keqiang: Cooperarea chino-romana va promova economiile din Europa Centrala si de Est

 

Cooperarea chino-româna va promova economiile din Europa Centrala si de Est, a subliniat miercuri în discursul sau din plenul Parlamentului premierul chinez, Li Keqiang.

premierul Chinei Li Keqiang„Partea chineza este dispusa sa depuna eforturi comune cu partea româna pentru dezvoltarea unor relatii mai strânse”, a spus premierul chinez.

În opinia sa, aprofundarea încrederii politice între cele doua state – China si România – este o misiune strategica iar cooperarea reciproca reprezinta o prioritate nationala de politica externa pentru ambele tari.

„Ambele tari au din ce în ce mai mare nevoie sa porneasca de la interese pe termen lung, sa acorde o preocupare si intereselor celeilalte parti”, a aratat Li Keqiang.

Seful Executivului chinez a declarat ca se impune în continuare promovarea schimburilor la nivel înalt si în toate sectoarele din domeniile nonguvernamentale, parlamentare si altele, toate acestea constituind baza cooperarii între cele doua tari.

„Acum este nevoie sa ne pregatim pentru sarbatorirea a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice chino-române si a 10 ani de la constituirea relatiilor de Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare dintre China si România”, a evidentiat Li Keqiang.

Totodata, el s-a referit la necesitatea valorificarii potentialului cooperarii economice dintre cele doua state.

„În momentul de fata exista o dorinta puternica de cooperare în domeniul afacerilor între cele doua tari. Este nevoie sa folosim si sa extindem comertul bilateral, sa ridicam cooperarea industriala”, a apreciat premierul chinez.

În context, el a relevat dezvoltarea comertului cu România pe principiile egalitatii si avantajului reciproc, mentionând ca este de dorit sa se importe mai multe produse românesti de calitate, pentru a se micsora astfel dezechilibrul comercial dintre cele doua parti.

Oficialul chinez a afirmat ca semnarea unor protocoale în domeniu va asigura exportul de carne si de alte produse românesti în China. Anul viitor, China va importa din România aproape 5.000 de vite iar în urmatorii zece ani importul de carne de vita va creste.

„Cele doua parti o sa construiasca parcuri economice comune iar usurarea regimului vizelor oferite de Guvernul României, precum si Memorandumul pentru investitii si cooperare economica dintre cele doua parti ofera conditii favorabile pentru investitii si comert”, a sustinut Li Keqiang.(A – operator: Gabriela Ciuca, autor: Sorin Penes, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie