Autoritatea de Supraveghere Financiara ar putea elimina restrictiile care impiedica SIF-urile sa-si cumpere una alteia actiunile
Societatile de investitii financiare, celebrele SIF-uri care au aparut la începutul anilor ‘90, când au preluat 30% din economia nationala, au cerut Autoritatii de Supraveghere Financiara sa elimine restrictiile care le împiedica sa-si cumpere una alteia actiunile, iar o decizie în acest sens ar putea fi luata în curând, potrivit unor surse din piata familiare cu aceste discutii.
Conform regulamentelor în vigoare, SIF-urile nu au voie sa-si cumpere actiunile între ele, desi toate celelalte fonduri de investitii locale pot sa investeasca în alte fonduri similare. De asemenea, SIF-urile pot cumpara actiuni la Fondul Proprietatea (FP). Pe termen scurt, asta ar însemna cresterea cererii pentru titlurile SIF-urilor, deoarece achizitiile încrucisate de actiuni ar echivala cu programe de rascumparare si ar sustine cotatiile acestora pe bursa. În ultima luna, SIF-urile au înregistrat cresteri de peste 10%.
Totusi, unii investitori sustin ca daca SIF-urile ar putea sa-si cumpere actiunile între ele, atunci sefii SIF-urilor s-ar putea acoperi între ei si ar putea respinge mai usor orice tentativa a altor investitori de a prelua conducerea. Ei sunt de parere ca aceasta restrictie nu ar trebui eliminata înainte ca pragul de detinere de 5% sa fie eliminat, astfel încât toti investitorii sa porneasca cu sanse egale în competitia pentru preluarea finala a SIF-urilor. Miza la SIF-uri sunt active de 6,5 miliarde de lei (1,46 mld. euro).
Tema privind eliminarea pragului de detinere a fost readusa în discutie în acest an chiar de catre vicepresedintele ASF, Mircea Ursache, care a declarat ca este pentru eliminarea oricaror bariere aplicate investitorilor. Totusi, pentru eliminarea pragului este necesara modificarea legii în Parlament, care este un proces de durata. Andrei Chirileasa, zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!