Alocatia copiilor, mai mica decat suma lunara alocata pentru intretinerea unui maidanez din adaposturi
Cea mai inocenta si mai neajutorata categorie a acestei tari – copiii – a ajuns bataia de joc a alesilor neamului. Senatorii, pe care noi, parintii i-am ales sa ne reprezinte interesele, nu dau doi bani pe soarta celor mici, respingând indexarea alocatiei cu „mareata” suma de nici 2 lei. În schimb, Guvernul mareste de sute de ori indemnizatiile clientelei politice.
Senatul a respins raportul propriei Comisii de Munca privind indexarea alocatiei copiilor, cu 8 lei pentru copiii sub 2 ani si cu 1,8 lei pentru cei cu vârsta cuprinsa între 3 si 18 ani. Pe masa guvernantilor s-au mai aflat alte doua proiecte privind majorarea alocatiilor cu pâna la 200 de lei, ambele respinse din start, în timp ce în prezent, la Camera Deputatilor, se mai afla una privind cresterea cu aproximativ 70%. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a taiat din start orice speranta, inclusiv pentru anul 2014, transmitând ca statul nu poate suporta efortul bugetar nici macar pentru cei 1,8 lei pentru fiecare copil. Adica aproximativ 25 de milioane de euro anual.
Boghicevici: „Situatie penibila”
La o luna dupa ce a respins propunerea de a majora alocatia la 200 de lei, Comisia de Munca a Senatului a venit cu o propunere umilitoare pentru toti parintii si adolescentii din România. O indexare cu 1,8 lei, cu ajutorul careia 3,5 milioane de copii si-ar fi permis sa îsi cumpere un pachet cu biscuiti. “Mai bine nu propuneau, s-au facut singuri de râs si i-au pus pe toti parintii si copiii într-o situatie penibila. Nu degeaba pentru prima oara în istorie au iesit elevii în strada. De când a venit la minister, doamna Câmpeanu doar se plânge ca nu are bani, nu a facut nimic în aceasta privinta, nu a venit cu nici o solutie. A promis ca situatia copiilor devine o prioritate, însa doar din vorbe”, sustine fostul ministru Claudia Boghicevici, care în aceasta toamna a venit la rândul ei cu o propunere legislativa, care prevede ca alocatia normala sa ajunga la 0,15% din Indicele Social de Referinta (ISR), adica 75 de lei. ”Probabil ca îl vor respinge, asa cum au facut cu toate proiectele din ultima vreme”, a continuat aceasta, dezvaluind ca “multi din minister m-au sunat si se plâng de faptul ca situatia e critica, nu se mai face nici un proiect. Sunt foarte nemultumiti”.
Câmpeanu: Alocatia va ramâne neschimbata si în 2014
Dupa ce la începutul mandatului anunta ca va mari alocatiile, iar în primavara transmitea ca acest lucru a devenit o tinta pentru anul 2014, ministrul Mariana Câmpeanu a revenit în aceasta toamna cu un mesaj clar: “Alocatia de 42 de lei o sa ramâna si anul viitor neschimbata si o sa cautam pe parcurs sa vedem ce solutii gasim pentru a-i sprijini pe copii. Am marit în schimb alocatia de sprijin pentru familii cu 30%, iar în plus am marit si pragul de eligibilitate, asa ca 550.000 de copii beneficiaza de aceste cresteri”, a afirmat ministrul la începutul lunii noiembrie.
Indemnizatii de 3.000 de euro pentru clientela politica
În timp ce statul nu are bani pentru alocatii, o ordonanta de urgenta care a trecut de Camera Deputatilor prevede majorarea tuturor salariilor directorilor generali din companiile de stat, iar reprezentantii Adunarilor Generale a Actionarilor sa primeasca mai multi bani pentru fiecare sedinta la care iau parte. Concret, ministrii numesc membrii AGA, iar acestia stabilesc salariul directorului general. Cum nu mai exista o plafonare, si cum reprezentantii AGA iau, mai nou, 25% din salariul directorului, este evident ca sefii companiilor de stat vor putea încasa si zeci de mii de euro. Iar indemnizatiile de sedinta vor ajunge si ele la 2.000-3.000 de euro, în conditiile în care pâna acum erau de doar 47 de lei (1% din salariul directorului general plafonat la 4.700 de lei). Decizia Guvernului este logica daca avem în vedere ca în astfel de functii sunt rulati numai oameni de baza pentru partid, factori de decizie în probleme spinoase precum banii de campanii electorale, sprijin politic, masa de manevra etc. Ludovic Orban (PNL) a sustinut ca, de fapt, Guvernul vrea sa îi plateasca mai bine pe cei numiti politic.
Politicianism de campanie
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS) considera ca respingerea majorarii alocatiei pentru copii este un gest politic ieftin, venit de la parlamentari care propun tot felul de nazbâtii. „Daca-i durea burta de copii, faceau o legislatie fiscala care sa functioneze corect si ar fi fost bani. Ce au facut senatorii este balet politic, politicianism de campanie. Bani ar fi gasit numai daca accizau corect bauturile. Noi am identificat 37 de firme care comercializeaza alcool si au strânse legaturi cu parlamentarii. Pentru ca puterea e la ei, parlamentarii îsi voteaza tot felul de facilitati, dar pentru copii, nu. E umilitor ce se întâmpla. Trebuie stabilit daca alocatiile pentru copii au sau nu un rol universal, daca sunt legate de cresterea si educatia copilului, daca se coreleaza cu participarea la procesul educational sau la consum. Un politician trebuie sa fie întreg la minte când voteaza ceva. Este obligatoriu sa existe o evaluare economica, un impact financiar atunci când se voteaza ceva”, a declarat Dumitru Costin pentru PUTEREA.
Liviu Pop: Alocatia nu a mai fost majorata din 2009
Liviu Pop, fost ministru al Educatiei si ministru delegat pentru Dialog Social, a precizat pentru PUTEREA ca are speranta ca la Camera Deputatilor sa aiba o alta soarta: ”Eu sper ca la Camera Deputatilor sa se repare acest lucru, sa fie cvorum pentru a adopta acest act normativ, pentru ca din 2009 alocatia nu a mai fost majorata. Daca ne gândim la alocatia copiilor din România, suma nu a mai fost indexata din 1993 cu rata inflatiei. Suma este foarte mica, dar daca indexarea se lua în calcul din 2009, ultima data când a fost majorata, poate acum aveam o alocatie dubla fata de suma de acum. Noi trebuie sa modificam Constitutia si sa schimbam modul de acordare a alocatiilor, pentru ca în statele UE, familiile au alocatii diferite în functie de copii si în functie de vârsta acestora. În România nu avem avantaje pentru familiile care au mai mult de un copil”. Întrebat care ar fi o suma decenta pentru alocatia unui copil, Pop a spus: ”E greu de spus în momentul de fata, daca ne raportam la indicatorul social de referinta si la salariul minim pe economie, cred ca ar trebui sa fie o suma de cinci ori mai mare, aproximativ 200 de lei si sa fie valabila inclusiv pâna la 16 sau 18 ani”, a explicat Pop.
Haralambie Vochitoiu: USL nu respecta vointa cetatenilor
Întrebat cum comenteaza votul din plen pe indexarea alocatiilor copiilor, Haralambie Vochitoiu, liderul senatorilor PP-DD, a replicat: ”Înca o data USL demonstreaza ca, desi a luat 70%, nu respecta vointa cetatenilor. S-a vazut si la dezbaterile pentru Constitutie. USL nu e preocupat de poporul român, voteaza împotriva poporului român. Cred ca voteaza din reflex împotriva. S-a vazut si acum la alocatii ca era vorba de o suma infima, de câtiva leuti, nici macar doi lei”. Solicitat sa precizeze cum comenteaza faptul ca bugetul Camerei si Senatului sunt suplimentate, dar pentru alocatie nu se gasesc bani, Vochitoiu a spus: ”Pai sigur, pentru buget, pentru primarii, pentru CJ se gasesc bani, dar pentru copii cei de la USL nu gasesc bani”, a încheiat Vochitoiu.
Cristiana Anghel: Majorare ridicola
Cristiana Anghel, senator PC, a declarat ca majorarea cu doar doi lei era ridicola. ”Decât sa facem o majorare cu un leu – un corn sau o punga de seminte – mai bine nu o facem. În sine alocatia de 42 de lei este o mizerie. Daca as fi votat ieri legea asta, nu as mai fi avut curaj sa ies pe strada”.
Comparatie
• 164 de euro – alocatia pentru copii înregistrata în Germania, de peste 18 ori mai mare decât în România
• 2.500 de lei – suma cheltuita lunar cu fiecare detinut din România
• 60 de lei – suma lunara alocata pentru întretinerea fiecarui maidanez din adaposturi
Alin Huiu, Mioara Costin, G.D., puterea.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!