Traian Basescu sustine ca ar fi existat trei variante pentru renuntarea la scumpirea carburantilor. Ce spun specialistii?

 

Traian Basescu sustine ca Guvernul ar fi putut evita cresterea accizelor la carburanti în 2014 daca ar fi redus unele cheltuieli si nu ar fi acordat finantari suplimentare pentru ministerul lui Liviu Dragnea. Am încercat sa lamurim aceasta opinie cu specialisti în finante.

Traian Basescu 2Banii obtinuti la buget din accizarea suplimentara a carburantilor – 2,28 miliarde de lei în total – puteau fi obtinuti pe cel putin alte trei cai care, însa, ar fi lovit mai putin nivelul de trai al românilor, a explicat presedintele duminica, într-o conferinta de presa.

Cele trei resurse

O prima cale este reducerea alocatiilor pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale condus de vice-premierul Liviu Dragnea. Acest minister are în 2014 o crestere a bugetului de 1,22 miliarde lei, de la 3,58 miliarde lei în acest an, la 4,8 miliarde anul viitor. Cresterea apare pe cele trei mari programe ale ministerului, anume „Modernizarea satului românesc”, „Regenerare urbana” si “Infrastructura judeteana”.  Trebuie spus ca, în acest moment, România nu a cheltuit peste 3 miliarde de euro de la Uniunea Europeana pe programe similare. Banii sunt într-adevar angajati pe programe, însa acestea nu sunt începute si au sanse minime sa fie demarate. ”În momentul de fata, cel putin 47% din bani nu sunt cheltuiti. Asta înseamna circa 1,6 miliarde de euro”. Din înlocuirea banilor de la buget cu bani europeni se pot face la ministerul lui Liviu Dragnea economii de 1,4 miliarde lei.

Deficit mai mic, cheltuieli aferente mai mari?

O a doua resursa sunt cheltuielile cu dobânzile, supraevaluate, în opinia lui Traian Basescu. În 2014 au fost prevazute cheltuieli cu dobânzile de 10,1 miliarde lei, cu 500 milioane lei mai mult decât în acest an. ”Sincer sa fiu, mi se pare ciudat, în conditiile în care vom avea în 2014 un deficit mai mic, deci o suma mai mica de împrumutat, în conditiile în care dobânzile pentru România – ca pentru toata regiunea, de altfel – pe piata internationala, dobânzile pentru împrumuturi au scazut considerabil”, spune el. Opinia lui Basescu este împartasita si de economisti. Daca dobânzile sunt mai mici, atunci si cheltuielile cu dobânzile vor fi inferioare, explica Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Practic însa, nu este cunoscuta dobânda la care vor fi luate împrumuturi anul viitor. În plus, strategia Finantelor pentru anul viitor ar putea fi de a plati anticipat o parte din serviciul aferent anului 2015, ceea ce ar putea explica costuri mai mari.

Fondul baronilor, a treia resursa

În opinia presedintelui Traian Basescu, mai toate guvernele, nu doar cel actual, au prevazute în bugete sume la un nivel superior celor ce erau justificate de actiunea în cauza. ”Astfel de buffere gasim în multe locuri în bugetul de stat care, de regula, dupa fiecare trimestru, se duc în rezerva prim-ministrului, pentru buna sa dispozitie si discretie. Le aloca prin hotarâre de guvern clientilor politici. Nu e inventata de premierul Ponta treaba asta, e din vremea lui Tariceanu, a mentinut-o si Boc, am fost împotriva ei si în timpul lui Boc”, spune Basescu. El nu a explicat însa daca a luat si atunci o pozitie publica împotriva acestei practici si, daca nu, de ce nu a facut-o. Traian Basescu da un exemplu, pe cel al ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. ”Numai ca doamna Câmpeanu, la Ministerul Muncii, anul acesta a dat o jumatate de miliard înapoi”.

Gheorghe Ialomitianu confirma existenta unor rezerve bugetare. Acestea ar fi prevazute initial doar cu rolul de a acoperi anumite cheltuieli, însa în cursul anului se ajunge la concluzia ca acele cheltuieli nu mai trebuie facute.

În acest caz, banii intra la Fondul de rezerva al Guvernului, iar apoi sunt dirijati de catre acesta pe criterii mai mult sau mai putin transparente.

În bugetele anilor trecuti, Ialomitianu spune ca a prevazut o suma de ordinul a 800 milioane lei cu titlul de ajutoare de stat. Guvernul care i-a urmat a taiat alocarea respectiva la un sfert, iar banii au capatat alte destinatii. Doru Cireasa, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie