Sporul de vechime. Cand se acorda?

 

Dreptul la sporul de vechime nu este un drept consacrat de lege. De aceea, angajatorul are obligatia sa-l acorde numai daca a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca.

angajatiObisnuiti, ani de zile, ca la salariul de baza sa li se adauge si traditionalul spor de vechime, mai multi cititori nu înteleg de ce, în ultimii ani:
„Acest spor se da pe ochi frumosi, adica unii îl primesc, iar altii, nu. Legea nu e una pentru toti angajatii? Si comunistii îl dadeau, fara exceptii! Nu regret timpurile alea, dar mi se pare normal ca macar acest spor sa se dea la toti angajatii, si de la stat, si de la privat. Am auzit ca s-a bagat la salariu, numai ca eu n-am simtit asta. Cum mai e legal cu sporul sau bonusul asta? Alexandru Lucian”. „Am muncit ani de zile si am primit mereu spor de vechime. De doi ani, seful ne-a taiat sporul, spune ca nu-l obliga legea sa ni-l dea. E corect? I. Mihai”.

Am rugat-o pe Mihaela Crivea, specialist în probleme de munca, sa ne spuna cum stau lucrurile în privinta sporului de vechime potrivit actualei legislatii a muncii. Pentru lamurirea lucrurilor, ne-a explicat ca vechimea în munca reprezinta totalitatea perioadelor în care o persoana a muncit pe baza unui contract individual de munca, sporul de vechime fiind acordat pentru întreaga perioada în care a existat calitatea de salariat. Prin urmare, calculul sporului pentru vechime se face în functie de anii de activitate ca si salariat, iar sporul pentru vechime în munca se acorda pentru întreaga perioada în care persoana are calitatea de salariat: „Si în situatiile când se acorda, cuantumul sporului de vechime difera de la angajat la angajat, desi fiecare primeste procentul fix stabilit de lege”.
În plus, potrivit noului Cod al Muncii, sporurile au fost împartite în doua categorii distincte: legale sau conventionale, chiar daca pentru munca prestata în baza unui contract individual de munca, salariatul poate primi si spor de vechime.

Ce înseamna sporuri legale?

Nimic altceva decât acele spo-ruri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde în baza legii. În aceasta categorie sunt incluse sporul pentru munca suplimentara, sporul pentru munca în zilele de repaus saptamânal, sporul pentru munca în zilele de sarbatoare legala, sporul pentru munca de noapte etc.

Sporurile conventionale

Sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde. Atentie, însa, aceasta obligatie îi revine numai daca sporurile respective au fost negociate si introduse în contractul individual de munca. Si, aici, este vorba atât de sporul pentru vechimea în munca, sporul pentru stabilitate, cât si alte sporuri negociate la angajare.

Sporul de vechime, facultativ

În concluzie, pentru clarificarea lucrurilor, specialista precizeaza ca dupa intrarea în vigoare a noii legislatii a muncii, sporul de vechime nu mai este obligatoriu prin lege. Asadar, din 2011, dupa intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, angajatorul este obligat sa acorde spor de vechime numai daca acesta a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin con-tractul individual de munca. Iar angajatilor care au asemenea dileme, înainte de a se adresa instantei, li se recomanda sa verifice atent cum stau lucrurile din acest punct de vedere la firma unde lucreaza, fie consultând contractul individual de munca, fie pe cel colectiv. De asemenea, se pot plânge Inspectoratului Teritorial de Munca de faptul ca le-ar fi încalcate anumite drepturi.

Important! Referitor la confuziile între spor si bonus, specialista atrage atentia ca diferenta majora dintre ele este ca sporul se acorda indiferent de performanta, iar bonusul, numai în functie de rezultatele muncii. Florica Zdru, cugetliber.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

3 comentarii

  1. iul spune:

    – sporul de vechime se calculeazaa si la suma rep. drept indemnizatie primita in luna pentru concediu de odihna ?
    – daca in luna a avut partial zile lucrate si un numar de zile de con. de odihna , rezulta o suma de bani pentru zilele lucrate si o suma de bani ptr. ind. de concediu de odihna .
    INTREBARE ::: SE CALCULEAZA SPOR DE VECHIME PTR. AMBELE SUME , SAU NUMAI PTR SUMA DE BANI CUVENITA TIMPULUI EFECTIV LUCRAST ?
    – care este baza legala pentru raspunsul de mai sus ?

  2. petrache doina spune:

    singurul spor care ne ricica putin salariul nu mai exista…rusine

  3. NAE STEFANIA spune:

    Este corect ca o persoana sa nu beneficieze de spor de fidelitate in urma evaluarii de 6 luni daca „necesita unele imbunatatiri”?

Adaugă părerea ta


 

Distribuie