Schema de ajutor de stat regional pentru “Programul eficienta energetica” a fost aprobata de Ministerul Economiei
In Monitorul Oficial nr. 719 din 22 noiembrie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 2161/2013 al ministrului Economiei privind aprobarea Schemei de ajutor de stat regional pentru „Finantarea proiectelor din Programul eficienta energetica din cadrul Mecanismului financiar al Spatiului Economic European 2009–2014“.
In cadrul Schemei de ajutor de stat Regional pentru „Finantarea proiectelor din Programul eficienta energetica din cadrul Mecanismului financiar al Spatiului Economic European 2009–2014“ se arata:
Prezentul act instituie o schema de ajutor de stat regional pentru investitii, denumita Schema de ajutor de stat regional privind eficienta energetica, prin care se urmaresc promovarea coeziunii economice si sociale intre Romania, Uniunea Europeana si Spatiul Economic European si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor prin promovarea dezvoltarii durabile si a investitiilor in regiunile din Romania.
In conformitate cu Harta nationala a ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2007–2013, intreg teritoriul Romaniei este eligibil pentru ajutor de stat regional potrivit prevederilor art. 107 alin. (3) lit. (a) din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.
Acordarea ajutoarelor de stat pentru investitii in cadrul prezentei scheme se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat prevazute in Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata comuna in aplicarea articolelor 87 si 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Prezenta schema este elaborata in conformitate cu urmatoarele:
Memorandumul de intelegere pentru mecanismul financiar al Spatiului Economic European (denumit in continuare MFSEE);
Harta nationala a ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2007–2013;
Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
De asemenea, prezenta schema contribuie la implementarea prevederilor specifice eficientei energetice din urmatoarele reglementari comunitare si nationale, precum si strategii si politici nationale:
Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind eficienta energetica, de modificare a directivelor 2009/125/CE si 2010/30/UE si de abrogare a directivelor 2004/8/CE si 2006/32CE;
Ordonanta Guvernului nr. 22/2008 privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, cu modificarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1.069/2007 privind aprobarea Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007–2020.
Obiectivul schemei
Obiectivul schemei il constituie sprijinirea finantarii acordate intreprinderilor mici si mijlocii pentru realizarea investitiilor initiale in vederea valorificarii eficientei energetice in industrie, ceea ce va contribui la dezvoltarea regionala durabila a Romaniei, stimularea dezvoltarii economice si cresterea coeziunii sociale a regiunilor in care sunt implementate.
Realizarea investitiilor in cadrul schemei va avea ca efect:
crearea de locuri de munca;
incurajarea folosirii inventiilor si inovatiilor in industrie in scopul reducerii consumului de energie, precum si achizitionarea de echipamente specifice inovative;
limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera, cu influente pozitive asupra dezvoltarii durabile.
Necesitatea implementarii schemei
Prezenta schema este elaborata pentru reducerea consumului de energie in Romania. Obiectivele acesteia sunt in concordanta cu Strategia Europa 2020, Carta verde pentru „Strategia europeana pentru energie durabila, competitiva si sigura“, cu documentul „An Energy Policy for Europe“, cu Protocolul de la Kyoto la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice (UNFCCC), cu Protocolul de la Goteborg..
Dezvoltarea regionala durabila se va realiza prin sprijinirea investitiilor pentru reducerea consumului de energie in conformitate cu prevederile operatiunii prevazute de Programul eficienta energetica din MFSEE. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!