RBS, acuzata ca a profitat de firmele cu probleme financiare

 

Reputatia sectorului bancar din Marea Britanie a mai suferit o lovitura la sfârsitul saptamânii trecute în urma informatiilor care arata ca Royal Bank of Scotland (RBS) a profitat de firmele cu probleme financiare.

rbsÎntr-un raport publicat luni, consilierul guvernamental Lawrence Tomlinson a acuzat RBS ca a fortat afaceri viabile spre divizia de reorganizare a bancii cu scopul de a dezmembra activele si a face bani pentru banca.

„Exista numeroase povesti devastatoare despre modul în care RBS a distrus afaceri bune si impactul dezastruos pe care acest lucru l-a avut asupra vietii proprietarilor acestor afaceri“, a declarat Tomlinson.

Raportul lui Timlinson a aparut în aceeasi zi în care fostul guvernator adjunct al Bank of England, Andrew Large, a publicat o analiza despre metodele de creditare folosite de RBS, banca în parte nationalizata, în raport cu IMM-urile.

Large a recomandat bancii sa verifice în mod special „acuzatiile extreme“ venite din partea unor clienti cu privire la modul în care acestia au fost tratati în perioadele de dificultati financiare. RBS a anuntat luni ca, în urma raportului lui Large, a numit casa de avocatura Clifford Chance pentru a ancheta modul în care sunt tratati clientii cu afaceri mici.

Coloana vertebrala a economiei Marii Britanii este formata din afacerile mici si mijlocii. Fara încredere si investitii în acest sector, recuperarea Marii Britanii va fi scurtcircuitata, avertizeaza oamenii de afaceri. Prin urmare, stirile ca una dintre cele mai mari banci din Marea Britanie, care este detinuta în proportie de 82% de contribuabilii britanici, a profitat de pe urma firmelor mici care se luptau cu problemele financiare a stârnit o noua runda de controverse si critici.

Afirmatii anormale?

Ian Gordon, analist bancar în cadrul Investec, spune ca acuzatiile aduse RBS – desi nu sunt noi – sunt „abominabile“.

„Sugestia este ca au împins în mod deliberat afaceri viabile în insolventa pentru a profita de activele lor la preturi derizorii, pentru a adopta mai apoi o strategie de tipul «conservarea valorii» prin intermediul propriului lor vehicul investitional“, a declarat Gordon.

„Acest fapt trece dincolo de criticile uzuale cum ca bancile si/sau agentii lor au esuat în datoria lor de a maximiza valorile activelor recuperate în beneficiul creditorilor si/sau al proprietarilor/garantilor“.

Într-o scrisoare publica adresata lui Large, CEO-ul RBS Ross McEwan a recunoscut ca „în multe cazuri, pendulul aversiunii fata de risc s-a balansat prea tare într-o parte“. El spune ca ancheta Clifford Chance va cerceta tratamentul clientilor din perioada „în care vremurile erau dificile“.

Aceste rapoarte aduc o noua stire proasta sectorului bancar din Marea Britanie. „O noua saptamâna, un noul scandal bancar sau cel putin asa percepe publicul“, spune Andre Spicer, profesor de comportament organizational la Cass Business School din Londra.

„Ca rezultat, reputatia bancilor din Marea Britanie este destul de scazuta în întreaga tara, în prezent. Este clar din acest sir de scandaluri – care sunt radical diferite în natura lor – ca nu este doar o parte din sectorul bancar care are probleme, ci este întreaga industrie“.

Saptamâna trecuta, fostul presedinte al bancii britanice Co-operative, Paul Flowers, a fost arestat într-o investigatie legata de droguri ca urmare a unei stiri de presa. Flowers a parasit banca în iunie, dupa ruperea acordului prin care ar fi urmat sa cumpere sute de sucursale ale Lloyds Bank, iar grupul Co-operative a anuntat saptamâna trecuta ca Len Wardle a demisionat din functia de presedinte.

Tot saptamâna trecuta, cancelarul britanic George Osborne a ordonat autoritatilor de reglementare a City-ului londonez sa înceapa o investigatie despre ce a mers prost la banca Co-operative, care la un moment dat era privita ca alternativa etica la rivalii sai, iar acum este în mijlocul unei operatiuni de salvare de 1,5 mil. lire sterline.  Alexandru Urzica, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie