Procesele rectorilor cu ANI. Decizie ICCJ cu valoare de precedent judiciar

 

Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal a pronuntat o decizie cu valoare de precedent judiciar în cauza Nicolae Robu / Agentia Nationala de Integritate (Dosar nr. 874/59/2011). Instanta suprema a anulat raportul Agentiei Nationale de Integritate prin care se constata existenta unei incompatibilitati între functia de rector al unei universitati si demnitatea de senator.

ICCJNicolae Robu, în prezent primar al municipiului Timisoara, a cumulat, începând cu anul 2008, functia de rector al Universitatii „Politehnica” din Timisoara, senator în Senatul României, presedinte al Organizatiei Municipale Timisoara a Partidului National Liberal si membru în Biroul Politic Central al Partidului National Liberal.

Prin Legea educatiei nationale nr. 1/2011 s-au instituit o serie de incompatibilitati în exercitarea functiei de rector, prevazându-se ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului, respectiv ca aceasta functie este incompatibila cu detinerea de functii de conducere în cadrul unui partid politic.

În cauza s-a pus problema aplicarii în timp a noii legi, respectiv daca noile cazuri de incompatibilitate se aplica si mandatelor în curs de derulare la data intrarii în vigoare a legii noi, care fusesera dobândite sub imperiul unui alt regim juridic al incompatibilitatilor.

Valoarea de precedent judiciar a deciziei este data de faptul ca este pronuntata în primul dintre cele patru dosare aflate pe rolul Înaltei Curti de Casatie si Justitie în care se pune în discutie aceeasi problema de drept, celelalte cauze având ca obiect rapoartele întocmite de Agentia Nationala de Integritate cu privire la Ecaterina Andronescu (fost rector al Universitatii „Politehnica” din Bucuresti), Florian Popa (fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti) si Stefan Dragulescu (fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara).

Nicolae Robu a fost reprezentat în cauza de o echipa de avocati de la Bercea & Asociatii (formata din dr. Raluca Bercea, dr. Lucian Bercea si Raluca Andras) si de la Chiuariu & Asociatii. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie