Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca investitiile companiilor din China in Romania vor reprezenta „cartea castigatoare a Chinei in Europa”

 

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat marti ca investitiile companiilor din China în România vor reprezenta „cartea câstigatoare a Chinei în Europa”.

constantin nita„China este un partener pentru Europa, este un partener în sine. Cooperarea între UE si China are toate sansele sa fie una de succes, pentru ca este vorba de doi comercianti importanti.(…) Investitiile chineze aici vor reprezenta cartea câstigatoare a Chinei în Europa”, a afirmat Nita.

Premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat luni, la Bucuresti, ca Guvernul pe care îl conduce considera România drept un „fanion de colaborare” între China si Europa Centrala si de Est, încurajând firmele chineze sa investeasca în România si, totodata, prin România sa activeze si pe alte piete.

El apreciaza, totodata, ca România va deveni „un tigru al Europei” si a afirmat ca daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora se va dezvolta o piata uriasa, potentialul de dezvoltare a relatiilor comerciale si investitiilor dintre China si tarile din regiune fiind extrem de ridicat.

„Nu trebuie sa ne temem de China. Ci, dimpotriva, sa ne uitam cu admiratie si sa îmbratisam parteneriatele economice. Sper ca tarile europei Centrale si de Est sa beneficieze de cât mai multe investitii chinezesti”, a spus Nita.

El a afirmat ca proiectele semnate luni cu mai multe companii chineze în sectorul energetic totalizeaza 5 miliarde euro, aceasta suma reprezentând partea investitorilor chinezi.

Nita a dat asigurari ca realizarea proiectelor va urma regulile de transparenta stabilite de Comisia Europeana si ca România vrea ca energia electrica produsa intern sa fie comercializata si la export.

„Toate aceste proiecte urmeaza calea transparenta, stabilita de Comisia Europeana. Partea chineza, spre inteligenta ei, a acceptat aceasta cerinta europeana, ceea ce ne bucura foarte mult”, a continuat Nita.

El a mentionat ca viitoarele proiecte din sectorul energetic local sunt deschise tuturor investitorilor care vor sa vina în România.

România si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiintarea în comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear si termoelectric. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie