Liviu Voinea a afirmat ca cresterea accizei la carburanti a fost o masura pentru evitarea deflatiei

 

Cresterea accizei la carburanti a fost o masura pentru evitarea deflatiei, al carei pericol este mai mare decât cel al unei usoare cresteri a inflatiei întrucât din deflatie nu se iese, generând somaj si recesiune, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, dupa un forum economic.

Liviu Voinea

Liviu Voinea

„Deflatia este un pericol real, nu doar pentru România, toata Europa este în pragul deflatiei, Europa îsi pune problema deflatiei începând cu Germania. Din deflatie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani sa iasa din deflatie si apoi a venit peste ea criza globala. E mai periculoasa decât inflatia”, a afirmat Voinea dupa Forumul Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.

El a aratat ca inflatia ajuta la cresterea economica, în timp ce deflatia conduce la somaj si recesiune.

„N-am auzit de deflatie care sa duca la crestere economica. În schimb, inflatia câta vreme este controlata ajuta la cresterea economica, ajuta veniturile bugetare”, a spus Voinea.

Ministrul a precizat ca pericolul deflatiei este mai mare decât cel al unei usoare cresteri a inflatiei, întrucât în deflatie degeaba sunt preturi mai mici pentru ca firmele nu mai produc, nu-si permit sa vânda la preturi mai mici decât costurile pe care le au cu productia, generând astfel somaj.

Întrebat de jurnalisti daca cresterea accizei nu putea fi preluata de un buffer bugetar, Voinea a spus ca rolul unui buffer este sa fie pastrat.

„Luam exemplul anului acesta: la a doua rectificare bugetara s-au taiat 660 de milioane de lei de la cheltuielile cu dobânzile pentru ca a fost de unde sa se taie. Rolul rezervei e acela de a avea o plasa de siguranta în cazul în care nu se realizeaza veniturile la buget. Si atunci asta s-a si facut în octombrie, daca n-aveam buffer-ul acela trebuia sa mai taiem 660 de milioane de lei de altundeva. Nu i-am taiat de nicaieri, sunt niste cheltuieli care nu se mai puteau realiza ca au scazut dobânzile”, a explicat ministrul.

El a mentionat ca în anii electorali este firesc sa existe mai multe buffere decât în restul anilor pentru a evita, mai ales pe partea de dobânzi, „nervozitatea pietelor”.

„În general, pietele internationale au o anume valoare în ani electorali, nu vorbim de România, ci în general. Noi speram ca si anul viitor randamentele la emisiunile noastre, intern si extern, vor continua sa scada, dar este prudent sa asumi si posibilitatea unei cresteri a acestora”, a mai spus Voinea. Raluca Ghinea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie